ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αναζητούν όποιον ήρθε σε επαφή με την 38χρονη - Σε καραντίνα η οικογένειά της

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αναζητούν όποιον ήρθε σε επαφή με την 38χρονη - Σε καραντίνα η οικογένειά της
Associated Press

Στη μακροσκελή λίστα με τις χώρες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του κοροναϊού, προστέθηκε πλέον και η Ελλάδα καθώς σήμερα, Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία 38χρονη Ελληνίδα η οποία πρόσφατα είχε επισκεφθεί περιοχή της βόρειας Ιταλίας και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση COVID-19 στη βόρεια Ελλάδα.

Η 38χρονη, σύμφωνα με το seleo, είναι επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας ενώ ήταν και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Μαΐου. Η ίδια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη Δευτέρα πέρασε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από το ΑΧΕΠΑ:

Σύμφωνα με το MEGA, η 38χρονη πήγε οικειοθελώς στο νοσοκομείο όταν εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα και σε καραντίνα έχουν τεθεί για προληπτικούς λόγους τα συγγενικά και φιλικά της άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή όλο αυτό το διάστημα. Ανησυχητικά συμπτώματα μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς της.

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ξεκαθάριζαν ανεπίσημα το μεσημέρι, πως η 38χρονη δεν νοσηλεύτηκε, δεν πέρασε καν στα ενδότερα και έτσι οι πιθανότητες να μετέδωσε τον ιό σε άλλους ασθενείς είναι μηδαμινές.

Σε εφαρμογή τίθεται επίσης και η διαδικασία της «ιχνηλασιμότητας», της αναζήτησης δηλαδή των επαφών που είχε η ασθενής από την ημέρα που επέστρεψε πού πήγε, με ποιους συναντήθηκε, πόση ώρα και με ποιο τρόπο είχε την επαφή με τον καθένα. Παράλληλα, οι Αρχές αναζητούν και όλους όσους ταξίδεψε από την Ιταλία προς την Ελλάδα η 38χρονη προκειμένου να ελεγχθούν για πιθανά συμπτώματα.

Η κατάσταση της 38χρονης

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκανε και τη σχετική ανακοίνωση το μεσημέρι της Τετάρτης, η μορφή του ιού στην 38χρονη είναι ήπια και η ασθενής δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας. «Τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Δείτε όλη τη δήλωση του κ. Τσιόδρα στο βίντεο που ακολουθεί:

Οι ειδικοί, που εδώ και ημέρες είχαν προειδοποιήσει πως είναι θέμα χρόνο να φτάσει στη χώρα μας ο κοροναϊός, συστήνουν ψυχραιμία.

Όπως εξήγησε «τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

«Βόμβα» από συνταξιδιώτη της 38χρονης: Τι συνέβη στο αεροδρόμιο Θεσ/νίκης

Το ταξίδι του από το Μιλάνο στη Θεσσαλονίκη και την κατάσταση της 38χρονης σε αυτό, περιέγραψε συνεπιβάτης της γυναίκας που έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, COVID-19.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε κανένας έλεγχος μετά την προσγείωσή μας, ενώ από την άλλη πλευρά πριν φύγουμε από το Μιλάνο υπήρξε έλεγχος, καθώς μας μέτρησαν την θερμοκρασία» τόνισε ο συνεπιβάτης της 38χρονης, μιλώντας στο MEGA.

O ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι η 38χρονη, την οποία γνωρίζει και προσωπικά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φαινόταν υγιέστατη και τίποτα δεν πρόδιδε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροπλάνο ήταν γεμάτο καθώς αρκετοί είναι οι Έλληνες κάτοικοι της Ιταλίας που έχουν πανικοβληθεί από τις εξελίξεις και επιστρέφουν εσπευσμένα στην Ελλάδα.

«Μας είπαν να προσέχουμε, μας ρώτησαν αν έχουμε πυρετό, ενώ μας ζήτησαν να τους περιγράψουμε ακόμη και το πρόγραμμά μας» τόνισε.

Από το πρωί της Τετάρτης (26/02) που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, όπως εξήγησε ο συνταξιδιώτης της 38χρονης, έχει δεχτεί τηλεφωνήματα από γιατρούς, που τον ρωτούν για την κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του, ενώ του έχουν αφήσει και κάποιο τηλέφωνο για να καλέσει σε περίπτωση που αισθανθεί αδιαθεσία.

Στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας

Στο Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των Διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Πανικός επικρατεί στη Θεσσαλονίκη από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, με την κίνηση των σούπερ μάρκετ να έχει αυξηθεί κατακόρυφα και τους πολίτες να σπεύδουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μετά την επίσημη ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών πολλοί ήταν οι πολίτες που έσπευσαν σε σούπερ μάρκετ αδειάζοντας τα ράφια από είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα μάλιστα με το thestival, τα πρώτα ράφια που άδειασαν ήταν αυτά με το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα παξιμάδια.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

«Από τις 13:00 η κίνηση του καταστήματος είναι αυξημένη κατά 150% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής ημέρας» δήλωσε στο thestival, διευθυντής καταστήματος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχουν αποθέματα όμως αν συνεχιστεί αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, τότε σύντομα όλα τα ράφια θα είναι άδεια» ανέφερε ο διευθυντής.

Στελέχη δυο μεγάλων ομίλων τόνισαν στο thestival ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεσο πρόβλημα επάρκειας και κατά συνέπεια δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. «Αυτό που θα γίνει τις επόμενες ημέρες είναι να στέλνουμε αυξημένες παραγγελίες στα καταστήματά μας. Μόλις αδειάζουν τα ράφια οι υπάλληλοι μας θα τα ξαναγεμίζουν» σημείωσε ο γενικός διευθυντής μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού»

Η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μετά το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού που επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού.»

Κοροναϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται ο ιός - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νωρίτερα σήμερα, αρνητικό στον κοροναϊό είχε αποδειχθεί το δείγμα του ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» καθώς εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.

Πρόκειται για άνδρα που μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (25/02/2020) με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το σπίτι του στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έγιναν εξετάσεις ώστε να εξακριβωθεί αν έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό και το δείγμα βγήκε αρνητικό.

Δείτε ΕΔΩ τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την χώρα για την αντιμετώπιση του ιού

Πότε θα κλείσουν λιμάνια, σχολεία, θέατρα, εστιατόρια

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιέχει τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού. Τα μέτρα όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ενεργοποιηθούν όταν θα χρειαστεί.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη είπε ότι εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

Δείτε ΕΔΩ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Όπως είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κοροναϊός εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου. «Πτυχές του σχεδίου για τον κοροναϊόθα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ΠΟΥ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε συνεννόηση με τους διεθνείς οργανισμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κοροναϊούσε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Οδηγίες και μέτρα προστασίας εάν εμφανίσετε συμπτώματα

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αυτή είναι η ΠΝΠ - Πότε θα κλείσουν λιμάνια, σχολεία, θέατρα, εστιατόρια