ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχωρούν τα ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη: Μουτζούρης: Υπερβολική η χειρονομία – Πέτσας: Είναι επικίνδυνος

Αποχωρούν τα ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη: Μουτζούρης: Υπερβολική η χειρονομία – Πέτσας: Είναι επικίνδυνος

Το πρωί της Πέμπτης αποσύρονται δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, καθώς η κατάσταση τις τελευταίες δύο ημέρες είναι εκτός ελέγχου - Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει ρότα μετά τις εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών - Το Newsbomb.gr είχε επισημάνει από εχθές 26/02/2020 με άρθρο παρέμβαση τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο μοιραίο περιστατικό και την ανάγκη να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από τα νησιά. 

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι οκτώ από τις συνολικά 17 διμοιρίες ΜΑΤ που βρίσκονται στη Μυτιλήνη και τη Χίο, μετά από τις συγκρούσεις και τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στα δύο νησιά.

Οι πρώτες διμοιρίες μπήκαν ήδη στο πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στη συνέχεια, το πλοίο θα περάσει από τη Χίο για να επιβιβαστούν και οι υπόλοιπες διμοιρίες και να ξεκινήσει η επιστροφή προς την Αθήνα.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Η κατάσταση στα νησιά ήταν «εκρηκτική» τις περασμένες ημέρες, με κατοίκους να αντιδρούν στην παρουσία των ΜΑΤ στο νησί και να διαμαρτύρονται έντονα για την κατασκευή κλειστών δομών προσφύγων στα νησιά.

Την Τετάρτη, εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης στη Μυτιλήνη, όπου τραυματίστηκαν συνολικά 43 αστυνομικοί -δύο εκ των οποίων σοβαρά- και 10 κάτοικοι στην περιοχή Καράβας.

Αντίστοιχη εικόνα αναβρασμού υπήρχε και στη Χίο, όπου εξαγριωμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου διέμεναν και πέταξαν τα πράγματά τους από μπαλκόνια και παράθυρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί το δρόμο της λογικής μετά τα εκτεταμένα επεισόδια σε Χίο και Μυτιλήνη και κάλεσε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα (27/02/2020) στις 12 το μεσημέρι και το απόγευμα στις 17:00 σύσκεψη με Δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Στη σύσκεψη ωστόσο δεν έχει κληθεί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά τις χυδαιότητες που φαίνεται να λέει σε βίντεο.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τις δηλώσεις του κ. Μουτζούρη και ζήτησε από τους επιτελείς του Μαξίμου να μην τον προσκαλέσουν στην συνάντηση.

Προς το παρόν - κι αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το απόγευμα - ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τίθεται εκτός σύσκεψης.

Όπως είχε επισημάνει πρώτο το Newsbomb.gr σε άρθρο παρέμβαση, η εισβολή των ΜΑΤ στα νησιά θα έφερνε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι το σχέδιο με τα ΜΑΤ σε Χίο και Μυτιλήνη οδηγούσε σε επικίνδυνες ατραπούς, γι' αυτό άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά.

Πέτσας: Επικίνδυνος ο Μουτζούρης - Κανένας διάλογος μαζί του

Γραφικό και επικίνδυνο, με τα χειρότερα χαρακτηριστικά ενός Έλληνα, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη με αφορμή την απρεπή χειρονομία και τα σχόλια του απέναντι στον πρωθυπουργό.

Μάλιστα ο κ.Πέτσας μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε πως πλέον ο κ.Μουτζούρης έκλεισε κάθε «πόρτα» διαλόγου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στα νησιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο κ. Μουτζούρης είναι μια κατηγορία από μόνος του και τόνισε «καμία συζήτηση μαζί του. Η όποια συζήτηση θα ήταν υποκριτική, δεν γίνεται δεκτή καμία συγγνώμη». «Τι συζήτηση να κάνετε με αυτόν τον άνθρωπο», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως ο κ. Μουτζούρης θα αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Μουτζούρης «έχει τεράστιες ευθύνες» για την κατάσταση στα νησιά, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση εξάντλησε μαζί του κάθε δυνατότητα διαλόγου. Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί η παραίτησή του από την κυβέρνηση, είπε «αυτό θα το δούμε. Όλα είναι στο τραπέζι. Θα εξετάσουμε όλες τις ευθύνες του».

Σχετικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά τα επεισόδια, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση έχει ευελιξία στην προσέγγιση του στόχου. Επίσης, όπως είπε, παρά τα επεισόδια την πρώτη μέρα τα μηχανήματα έφτασαν στο σημείο που έπρεπε για να ξεκινήσουν τις εργασίες.

«Είχαμε ακραία επεισόδια, μέχρι και πυροβολισμούς», είπε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι σήμερα, Πέμπτη, ενώ συμπλήρωσε πως θα σχηματιστούν δικογραφίες για όσους συμμετείχαν στα ακραία επεισόδια.

Μουτζούρης: Υπερβολική η χειρονομία και όσα είπα για τον Πρωθυπουργό

«Ήταν μια ιδιωτική συνομιλία, μακράν του πλήθους. Βρίσκομαι σε ένα στρατόπεδο όπου είχαν καταφύγει τα ΜΑΤ και τα πολιορκούσαν οι κάτοικοι και επειδή το ήθελα, αλλά και μου το ζήτησε και η Κυβέρνηση, ήμουν εκεί για να προστατεύσω τους αστυνομικούς, καθώς πριν από λίγο είχε γίνει και η επίθεση στα ΜΑΤ στην Χίο», είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σχετικά με τα όσα είπε και τις χειρονομίες του.

Όπως σημείωσε, «πρέπει να καταλάβετε ότι ήταν μια ιδιωτική συνομιλία και σε μια ιδιωτική συνομιλία, όλοι μας λέμε υπερβολικές λέξεις. Είχα καταπιεί ένα ολόκληρο καπνογόνο που είχε πέσει μπροστά μου, είχα σκισμένο το παντελόνι μου, πρέπει να γίνει αντιληπτή η στιγμή, ήμουν απομονωμένος», προσέθεσε ο κ. Μουτζούρης.

Σχολιάζοντας τα «πυρά» του Στέλιου Πέτσα και της κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε την συμμετοχή του κ. Μουτζούρη στον προγραμματισμένο για το απόγευμα διάλογο του Πρωθυπουργού με τους αιρετούς του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μουτζούρης είπε ότι «μάλλον ενοχλεί ότι ήμουν ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι υποψήφιος που υπέδειξαν εκείνοι», ενώ αναφορικά με τις κυβερνητικές επικρίσεις ότι υπάρχουν και δικές του ευθύνες για την κατάσταση στην Μυτιλήνη απάντησε «Αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται εδώ και πέντε χρόνια. Εγώ έλεγα πάντα, σε όλες τις τοποθετήσεις μου, ότι πρέπει να επικρατεί ηρεμία και συνεννόηση».

«Χαίρομαι που υποχωρεί η κυβέρνηση, φεύγουν τα ΜΑΤ και επιχειρείται εκτόνωση της κατάστασης», σημείωσε ο κ. Μουτζούρης, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, από όπου εκείνη την ώρα αποχωρούσε μέρος των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν μεταβεί εκτάκτως στο νησί τις προηγούμενες ημέρες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Βουτσάς: Αυτή είναι η περιουσία που θα κληρονομήσει ο γιος του

Σχετικές ειδήσεις