ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδης «ασθένεια» προκαλεί πυρετό και αιμορραγία από τα μάτια

Μυστηριώδης «ασθένεια» προκαλεί πυρετό και αιμορραγία από τα μάτια

Οι Αρχές βρίσκονται μπροστά σε ένα αίνιγμα.

Μια θανατηφόρα ασθένεια έχει σημάνει συναγερμό στην Αιθιοπία στα σύνορα με την Σομαλία, καθώς εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Ο Khadar Abdi Abdullahi, παρατήρησε τα μάτια του να κιτρινίζουν. Λίγες ημέρες αργότερα, το ίδιο συνέβη και στις παλάμες του. Σύντομα, η μύτη του άρχισε να αιμορραγεί. Ανεξήγητα πρηξίματα σε όλο του το σώμα έκαναν την εμφάνισή τους, μαζί με πυρετό. Λίγο αργότερα πέθανε. Ήταν μόλις 23 ετών.

Όπως αναφέρει o βρετανικός Guardian, αρκετοί γείτονες του Khadar είχαν την ίδια τύχη με εκείνον, καθώς έχασαν τις ζωές τους με τον ίδιο τρόπο: Αιμορραγία, πυρετός και θάνατος.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακριβώς τι προκαλεί την ασθένεια. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τους θανάτους ωστόσο αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδημίας, συνιστώντας ψυχραιμία στους πολίτες.

Η εταιρεία του αγωγού αερίου, δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2014, κάτι το οποίο, κατά κάποιο τρόπο διαλύει τις υποψίες που υπήρχαν αρχικά περί δηλητηρίασης.

Ο Khadar και οι άλλοι κάτοικοι της περιοχής Jigjiga, υποψιάζονταν πως πρόκειται για κάποια μόλυνση στο πόσιμο νερό της περιοχής από χημικά.

Ο 23χρονος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό για εκείνον, μιας και του παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια.

«Υπάρχουν ασθένειες που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην περιοχή. Ασθένειες που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ», ανέφερε Σομαλός αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.

Από την πλευρά της η εταιρεία, μέσω του εκπροσώπου της, Ketsela Tadesse, διαμήνυσε στον Guardian πως δεν υπάρχει καμία διαρροή χημικών στο νερό, όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι έχουν γίνει και το νερό από το Calub μέχρι την Jigjiga είναι καθαρό και πόσιμο.

Το μυστήριο με τους θανάτους, ωστόσο, παραμένει καθώς οι κάτοικοι της Jigjiga μέρα με την μέρα χάνουν την ζωή τους.

Η Ceeble Tuuba, μίλησε στον Guardian για την μυστηριώδη ασθένεια, αποκαλύπτοντας πως ο πρώτος θάνατος ξεκίνησε το 2014. Μάλιστα, ανέφερε σαν παράδειγμα τον δίχρονο ανιψιό της, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και αιμορραγία από το στόμα και τα αυτιά. Μετά από ένα μήνα νοσηλείας, το μωρό πέθανε.

«Τα συμπτώματα εξαπλώνονται στις γύρω περιοχές του Calub και διαρκώς πεθαίνουν άνθρωποι», πρόσθεσε.

Ένας γιατρός από την περιοχή Jigjiga, ο οποίος κουράρει καθημερινά θύματα της ασθένειας, δήλωσε πως όλα τα συμπτώματα που δείχνουν οι ντόπιοι, απειλούν άμεσα την ζωή.

Η Ceeble, τόνισε πως «άπειροι γείτονες» της έχουν πεθάνει μέσα στην τελευταία πενταετία, όλη από την μυστηριώδη ασθένεια.

Τέλος, ο Xuseen Sheekh Siraad, περιφερειάρχης του Dhoobaweyn, αποκάλυψε πως από το 2014 έως σήμερα πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

Η Αντίς Αμπέμπα τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, καθώς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τους νεκρούς αφού στην περιοχή ζουν νομάδες και τοπικές φυλές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν ενημερώνουν τις Αρχές για τους θανάτους.

Στην περιοχή αναμένεται να βρεθούν σύντομα μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για να κάνουν δειγματοληπτικές εξετάσεις από το πόσιμο νερό αλλά και από τους ανθρώπους που νοσούν, με την ελπίδα να μην πρόκειται για νέα περίπτωση κοροναϊού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Η 40χρονη που νοσεί στην Αθήνα «έσπασε» τη σιωπή της - Τι είπε για την περιπέτειά της

Σάλος με φωτογραφίες του νεκρού Κόμπι Μπράιαντ (pics)

Σχετικές ειδήσεις