ΕΛΛΑΔΑ

Μανώλης Γλέζος: Η Ακρόπολη αποχαιρέτησε τον ήρωά της – Μεσίστια η σημαία στον Ιερό Βράχο

Μανώλης Γλέζος: Η Ακρόπολη αποχαιρέτησε τον ήρωά της – Μεσίστια η σημαία στον Ιερό Βράχο
INTIME

Μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα και η Ακρόπολη αποχαιρέτησε τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (30/3) - Ήταν εκείνος που την «απελευθέρωσε» κατεβάζοντας τη σβάστικα από την Ιερό Βράχο, ο οποίο σήμερα τον τιμά.

Ήταν ίσως η πρώτη πράξη αντίστασης, εκείνο το βράδυ της 30ης προς την 31η Μαΐου, όταν ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας αγνόησαν κάθε κίνδυνο, αψήφισαν τους Ναζί και κατέβασαν τη σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη.

Μία πράξη ηρωισμού που σημάδεψε ανεξίτηλα ως πράξη ηθικού σθένους και υψηλού συμβολισμού τον αγώνα της εθνικής αντίστασης που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια, μέχρι την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων το 1944.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη η γαλανόλευκη κυμάτιζε μεσίστια στον Ιερό Βράχο σήμερα. Την απόδοση τιμών, μέσω αυτής της συμβολικής πράξης, στον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (30/03), ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου

Το «ύστατο χαίρε» στον ιστορικό αγωνιστή της Αριστεράς, τον τελευταίο «παρτιζάνο της Ευρώπης» είπε σήμερα (1/04) ολόκληρη η Ελλάδα.

Σε απολύτως οικογενειακό περιβάλλον ετάφη πριν λίγο στην αττική γη, ο Μανώλης Γλέζος, στο Α' Νεκροταφείο, υπό τη σκιά του Βράχου της Ακρόπολης...

Η γυναίκα του, Τζώρτζια, τα δυο παιδιά με τους/τις συζύγους τους και τα τέσσερα εγγόνια αποχαιρέτησαν τον Μανώλη τους, σε μια κηδεία που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν πάνδημη.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery:

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε, στο παρεκκλήσσι της Μητρόπολης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο "σύμβολο της Αντίστασης".

Απόσπασμα απο τον Επικήδειο λόγο του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Δεν πάει ο νους σας τι αγοράζουν όλοι αυτή την περίοδο (pics)

Σχετικές ειδήσεις