ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό και τους εργαζομένους του κλάδου

Μενδώνη: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό και τους εργαζομένους του κλάδου
Φωτογραφία αρχείου: INTIME NEWS

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη του Πολιτισμού ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα για τον Πολιτισμό η κ Μενδώνη είπε ότι οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες αλλά προσαρμοστήκαμε και δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον.

«Η πανδημία του κορονoϊού ανέδειξε δομικά προβλήματα στο χώρο του πολιτισμού. Πρώτον στο κεφάλαιο της εργασίας. Φάνηκε το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας που ταλαιπωρεί την πολιτείας αλλά κυρίως δημιουργούς και καλλιτέχνες. Αυτό σημαίνει μη χαρτογραφημένο τοπίο και αυτό θέτει δυσκολίες για να είσαι αποτελεσματικός.

Μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι:

  • Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού, των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15.02.2020 έως και την 29.02.2020. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά από δήλωσή τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Εντάσσονται και καλύπτονται επίσης αναδρομικά και:

  • Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15.03.2020 έως και 20.04.2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15.05 μετά από δήλωση του στην ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.
  • Όσοι από 1.06.2019 έως την 1.03.2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό θα λάβουν 800 ευρώ.
  • Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Μενδώνη με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η υπουργός διευκρίνισε ότι για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξή τους και τον Μάιο, συμπληρώνοντας πως συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για τους μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού και των εργαζομένων στον κλάδο.

Η ίδια δεν απέκλεισε μάλιστα αν χρειαστεί να υπάρξει και νέο αναπτυξιακό πακέτο για τον χώρο του Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Τα μέτρα αναλυτικά σε gallery

Πότε ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, θέατρα, θερινά σινεμά και μουσεία

Με ανακοίνωσή της, η Υπουργός Πολιτισμού κ΄Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη γνωστοποίησε το πότε θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά οι χώροι Πολιτισμού της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα:

  • 18 Μαΐου ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες, καθώς και τα κινηματογραφικά γυρίσματα
  • 1 Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά
  • 15 Ιουνίου τα μουσεία
  • 15 Ιουλίου ξεκινούν δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους

Πώς θα ανοίξουν μουσεία, θερινά σινεμά και ζωντανά θεάματα

Η κυρία Μενδώνη ανακοίνωσε και το πώς θα ανοίξουν αρχαιολογικοί χώροι, θερινά σινεμά και ζωντανά θεάματα:

  • Στους αρχαιολογικούς χώρους που ανοίγουν στις 18 Μαΐου θα τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών ανά ώρα, θα συστήνεται η χρήση μάσκας, θα υπάρχει ειδική διαδικασία ρύθμισης ροής εισόδου-εξόδου
  • Στα θερινά σινεμά που θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου θα ισχύει όριο 40% στην πληρότητα με σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών και ειδικών κανόνων υγιεινής
  • Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα που μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις, να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός σε κλειστούς χώρους παράλληλα με απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας/γυρίσματος, οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αντισηπτικά και προστατευτική προσωπίδα στις πρόβες ενώ θα προβλέπονται ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήρια, βεστιάριο κλπ
  • Τα ζωντανά θεάματα θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 40%, η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων, σε περίπτωση όρθιων θεατών η απόσταση θα είναι 1,5 μέτρο
  • Θα διοργανωθούν 200 «μικρά πολιτιστικά δρώμενα με κόστος 2 εκατ. ευρώ σε αρχαιολογικούς χώρους ενώ με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ακτοπλοΐα: Αυτό είναι το σχέδιο για το πώς θα ταξιδέψουμε το καλοκαίρι