ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Οι αλλαγές της επόμενης μέρας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Κορονοϊός: Οι αλλαγές της επόμενης μέρας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ενα νέο σκηνικό επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και τα δασικά ακίνητα μέχρι τον συντελεστή δόμησης και το Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται εν μέσω κορωνοϊού να δώσει παράταση από τρεις έως έξι μήνες στην τακτοποίηση αυθαιρέτων με το σημερινό καθεστώς, γεγονός που σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μπορούν να κάνουν έως το φθινόπωρο χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία είναι η ενεργοποίηση του πολεοδομικού εργαλείου που είναι η μεταφορά συντελεστή δόμηση που θα δώσει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα και θα απελευθερώσει δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες δεσμευμένων οικοπέδων ή διατηρητέων κτηρίων.

Επιπλέον, από εδώ και πέρα, στα 21 μέτρα θα φθάνει το ύψος των κτηρίων γύρω από την Ακρόπολη (με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Συγγρού όπου το ύψος των κτηρίων θα φθάνει μέχρι τα 24 μέτρα), ενώ 30 χρόνια είναι το διάστημα που προβλέπεται για την τακτοποίηση των κατοικιών που έχουν χτιστεί σε δάση και δασικές περιοχές (αναμένεται το οριστικό ΟΚ από το ΣτΕ).

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, θα έχουν δουλειά να κάνουν από τις 18 Μαΐου έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου.

Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες θα πρέπει το προαναφερόμενο διάστημα να καθίσει μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ελέγξει για τυχόν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων στο Κτηματολόγιο.Το διάστημα αυτό θα αρχίσουν να τρέχουν δυο προγράμματα προανάρτησης και 12 ανάρτησης σε όλη τη χώρα που αφορούν πάνω από τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται πως την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινά η ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας, όπου μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες (σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου) έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Στις αλλαγές στον χώρο των ακινήτων περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις για όσους ιδιοκτήτες εισπράττουν μειωμένα ενοίκια κατά 40% λόγω κορωνοϊού. Οι αποφάσεις για το θέμα αυτό πρόκειται να ληφθούν εντός Μαΐου.

Εξετάζονται δύο με τρία σενάρια, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν, συνυποβάλλοντας το μισθωτήριο συμβόλαιο με το αποδεικτικό της είσπραξης του μειωμένου ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας πηγής, μελετάται η καθιέρωση μιας έκτακτης έκπτωσης επί του φετινού φόρου εισοδήματος (εισοδήματα 2019), ενώ εξετάζεται και η εξαίρεση και μη φορολόγηση των μειωμένων ενοικίων που θα εισπράξουν φέτος οι φορολογούμενοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: «Βόμβα» Γώγου - Πότε θα ανοίξουν καφετέριες και μπαρ

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων