ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Το 60% διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Το 60% διαφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων

«Όχι» στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων λένε 7 στους 10 Έλληνες σε δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για το OPEN - Σχεδόν 20 μονάδες προβάδισμα έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 40%, έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 17,5 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 5,9% το ΚΙΝΑΛ, στο 5,1% το ΚΚΕ, στο 3,8% η Ελληνική Λύση, στο 2,2% το ΜέΡΑ25. Στο 2,4% η Χρυσή Αυγή.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 37,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21%, το ΚΙΝΑΛ 5,5%, το ΚΚΕ 5,1%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 2%.

Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές

Αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές, το 87% λέει «όχι», ενώ μόλις το 4% τις θεωρεί επιβεβλημένες.

Αντίστοιχα το 67% εκτιμά πως δεν θα γίνουν και το 16% πως θα γίνουν.

Το 49% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 20% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 25% από την άλλη κανέναν.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:

Η αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Το 75% είναι εξαιρετικά ικανοποιημένο με τις ενέργειες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 67% είναι ικανοποιημένο με τις επιδόσεις του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και το 64% με τις επιδόσεις του Νίκου Χαρδαλιά.

Το 37% είναι ικανοποιημένο με την αντιπολιτευτική στάση του Αλέξη Τσίπρα τον καιρό της πανδημίας και το 42% δεν είναι ικανοποιημένο.

Η δημοσκόπηση δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και την άποψη των Ελλήνων για τον λοιμωξιολόγο και επικεφαλής του υπ. Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Συγκεκριμένα το 79% εκτιμά πως η ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα είναι επαρκής και έγκυρη, ενώ το 13% απαντά πως δεν είναι.

7 στους 10 δεν θέλουν να ανοίξουν τα δημοτικά

Για τα σχολεία η πλειοψηφία (60%) θεωρεί ότι έπρεπε να γίνουν μόνο οι πανελλαδικές εξετάσεις και δεν έπρεπε να ανοίξουν, ενώ το 29% θωρεί ότι σωστά ανοίγουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 73% θεωρεί ότι τα δημοτικά δεν πρέπει να ανοίξουν καθόλου.

Πώς κρίνονται οι χειρισμοί της ΝΔ στο θέμα της πανδημίας

Το 84% θεωρεί πετυχημένους τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με την πανδημία. Και το 15% τους θεωρεί αποτυχημένους.

Το 60% εκτιμά πως ο ρυθμός άρσης των μέτρων είναι αυτός που πρέπει, το 24% είναι πιο γρήγορος από αυτόν που πρέπει και το 10% ότι είναι πιο αργός από αυτό που πρέπει.

Η πλειοψηφία, τέλος, θεωρεί μη επαρκή τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο ρίσκο με τα δημοτικά σχολεία

Την Δευτέρα 11 Μαΐου τα σχολεία υποδέχτηκαν με αυστηρούς κανόνες τους μαθητές της Γ’ Λυκείου – Μέχρι εδώ όλα καλά – Το ρίσκο όμως με τα Δημοτικά σχολεία παραμένει ανοικτό και αρκετοί γιατροί επιμένουν ότι θα είναι μέγα λάθος το άνοιγμά τους στις αρχές Ιουνίου.

Θα ρισκάρει άραγε η ελληνική πολιτεία ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και τους γονείς και τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων που έχουν προειδοποιήσει για την επικινδυνότητας του εγχειρήματος.

Το υπουργείο Παιδείας αν και δεν έχει πάρει ακόμα οριστική απόφαση για τα Δημοτικά σχολεία, δείχνει να ταλαντεύεται λέγοντας πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Διαβεβαιώνει για παράδειγμα ότι οι εκπαιδευτικοί οποιασδήποτε βαθμίδας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως έχουν οριστεί από το Υπουργείο Υγείας ή εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ, θα μπορούν να απουσιάσουν.

Διαβεβαιώνει ότι αν κάποιος γονέας δεν επιθυμεί ή φοβάται να στείλει το παιδί του στο σχολείο θα στέλνει μια απλή δήλωση/βεβαίωση γονέα/κηδεμόνα, ότι στην οικογένεια υπάρχει άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και έχει σοβαρό νόσημα.

Δηλαδή θα δημιουργηθούν μαθητές δύο ταχυτήτων ουσιαστικά. Κάποιοι θα προχωρήσουν και κάποιοι θα μείνουν πίσω επειδή υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας.
Και άραγε ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ο ιός δεν θα περάσει από τα μικρά παιδιά στους παππούδες και στις γιαγιάδες; Η δικαιολογία πάντως ότι θα ανοίξει ο καιρός και θα χαθεί ο ιός, μέχρι στιγμής δεν έχει μεγάλη επιστημονική βάση…

«Επίσης, κρίνεται πιο ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία τώρα που η άνοδος της θερμοκρασίας πιστεύεται ότι θα ελαττώσει συνολικά τη μεταδοτικότητα του ιού, και τα ανοιχτά παράθυρα βελτιώνουν τον εξαερισμό. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι η πορεία είναι δυναμική και κάθε μέτρο θα αξιολογείται και θα προσαρμόζεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο». Το επιχείρημα είναι στον αέρα.

Το ισχυρότερο επιχείρημα το έθεσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.
«Εγώ πιστεύω ότι τα δημοτικά σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Είμαι κάθετη σε αυτή την άποψη» είπε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κυρία Μ. Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως η ίδια εξήγησε «δεν είναι εύκολο να κρατηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μικρών παιδιών, ούτε και ένα δάσκαλος δεν μπορεί να προσέξει 10 παιδιά. Εδώ ένας γονιός δεν μπορεί να προσέξει 2 παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσιόδρας στο Newsbomb.gr: Δεν αποκλείω κρούσματα ή θανάτους στην Ελλάδα πριν τις 26 Φεβρουαρίου