ΕΛΛΑΔΑ

Θέμα χρόνου ένα νέο κύμα πανδημίας και νέο lockdown

Θέμα χρόνου ένα νέο κύμα πανδημίας και νέο lockdown

Κορονοϊός: Μπορεί η παγκόσμια κοινότητα να δίνει τα εύσημα στην ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο τα «αγκάθια» και οι φόβοι για ένα νέο κύμα εξάπλωσης του ιού είναι εδώ και αποτελούν μέρος της πραγματικότητας. Όσοι παρακολουθούν πολύ σχολαστικά τις ενημερώσεις των κυρίων Τσιόδρα και Χαρδαλιά θα έχουν διαπιστώσει ότι ακόμα και ο κ. Τσιόδρας που εισηγείται το άνοιγμα των πάντων, δεν έχει σταματήσει να λέει ότι η βαλίτσα με τον κορονοϊό θα πάει πολύ μακριά και θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε και κινούμαστε.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι στο μέλλον κάποια μέτρα μπορεί να υιοθετηθούν εκ νέου, ενώ εστίασε σε μια άλλη πηγή κινδύνου, τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων, τόνισε ο λοιμωξιολόγος, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία. «Το απαγορευτικό (καραντίνα) οδήγησε σε μείωση του ρυθμού νέων λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες οι όποιες ωστόσο ετοιμάζονται για δεύτερο κύμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Επικαλούμενος δε τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Νόσων, σημείωσε ότι θεωρείται βέβαιη η επάνοδος του ίου με δεύτερο κύμα λοιμώξεων, τη στιγμή μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος, που μικρά ποσοστά ανόσιας διαπιστώνονται στην Ευρώπη.

«Θέλω να τονίσω την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση, ειδικά σε περιοχές που μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες μετάδοσης του ιού όπως κλειστούς χώρους. Η κύρια εστία μετάδοσης στη μεγάλη πλειονότητα του μεταφέρεται από αεροσταγονίδια σε κλειστούς χώρους και από άνθρωπο σε άνθρωπο» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Εμβόλιο δεν υπάρχει, ούτε βεβαίως φάρμακο ίασης. Συνεπώς τα περί ανοσίας της αγέλης είναι ουτοπίες. Ο πληθυσμός κρατήθηκε μέσα για δυο μήνες και η απότομη έξοδος είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει ένα κύμα νέο εξάπλωσης του ιού, τόσο λόγο του ανοίγματος των σχολείων, όσο και λόγο του τουρισμού.

Βεβαίως επί της ουσίας κανείς δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο, αφού η πολιτική απόφαση βασίζεται πάνω στο δόγμα: «Ανοίχτε τα όλα, για να μην καταρρεύσουμε οικονομικά». Ορισμένοι καθηγητές το λένε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούν. Μπορεί να έχουμε ξανά καραντίνα ανέφερε ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά το θέμα του κορονοϊού αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα ήπια μέτρα που έχουν δηλωθεί δηλαδή η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ. Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown».

«Ασφαλώς πάμε καλά και έχουμε λίγα κρούσματα αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Η η διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο, όπως ο ίδιος σημείωσε, μπορεί να είναι και προ του φθινοπώρου. Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού ωστόσο είναι σε κυκλοφορία» υπογράμμισε ο ίδιος. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση πλέον.

Ο γρίφος με το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων

Η τελική απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων θα είναι βέβαια του πρωθυπουργού και θα παρθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα 25 Μαΐου 2020.

Το δίλημμα είναι μεγάλο παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσιόδρας έχει δώσει ήδη το στίγμα των προθέσεων της αρμόδιας επιτροπής. Ο κ. Τσιόδρας είναι βέβαια ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε να κλείσουν αμέσως τα σχολεία αφού όπως έλεγε στο ξεκίνημα της πανδημίας, τα παιδιά είναι οι βασικοί φορείς μετάδοσης του ιού.

Σήμερα λέει κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό. Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».

Η αλλαγή στάσης του κ. Τσιόδρα προφανώς προβληματίζει αρκετούς γονείς οι οποίοι αναρωτιούνται πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Τσιόδρας. Στην αρχή της πανδημίας ή τώρα;

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι δεν κινούνται όλοι οι επιστήμονες στην «γραμμή» Τσιόδρα.

Από την πρώτη στιγμή πάντως που ανακοινώθηκαν τα σχέδια την άρση του lockdown, η ανησυχία για τα δημοτικά συγκεκριμένα ήταν έντονη, με επιστήμονες, δασκάλους, γονείς αλλά και την αντιπολίτευση να ασκούν έντονη κριτική.

Διαφωνίες πάντως υπάρχουν όχι μόνο μεταξύ των διάφορων επιστημόνων, αλλά και εντός της ίδιας της επιτροπής. Χαρακτηριστικές είναι οι επιφυλάξεις που έχει εκφράσει αρκετές φορές ο Γκίκας Μαγιορκίνης τις τελευταίες εβδομάδες, σε πλήρη αντίθεση με το «δόγμα» Τσιόδρα.

Αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν μιλήσει για τη δυσκολία απόφασης που σχετίζεται με το άνοιγμα των σχολείων καθώς όπως έχουν σημειώσει δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση.

«Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό» έχει τονίσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δάσκαλοι και γονείς εμφανίζονται και αυτοί επιφυλακτικοί: από τη μια θεωρείται θετική η επάνοδος των μαθητών στη μάθηση και η επικοινωνία τους με άλλα παιδιά, ενώ σίγουρα θα χαλαρώσει και ένα βάρος για τους εργαζόμενους γονείς, από την άλλη παρά τα αυστηρά μέτρα που θα ισχύουν, είναι αβέβαιο κατά πόσο μπορούν να τα τηρήσουν οι μικρότεροι μαθητές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (20/05), η κυρία Παγώνη τόνισε ότι «τα μέτρα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα και πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο εξοικειωμένα με τους νέους όρους. «Δεν είναι εύκολο ούτε για τους δασκάλους να επιβλέπουν τα παιδιά για να τηρούν τα μέτρα», όπως είπε η κυρία Παγώνη.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα», υπογράμμισε.

«Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι;», διερωτήθηκε η κυρία Παγώνη.

Τέλος, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών τόνισε πως τα μικρά παιδιά θέλουν περισσότερο χρόνο να κατανοήσουν την κατάσταση.

Το ρίσκο του τουρισμού

Κόντρα στις αυστηρές προειδοποιήσεις των επιστημόνων η Ελλάδα ρισκάρει να ανοίξει τον εξωτερικό τουρισμό εναποθέτοντας τις ελπίδες στην... τύχη ή καλύτερα στον Θεό. Όπως έχουμε επισημάνει αν εμφανιστούν κρούσματα από εισαγόμενο τουρισμό, ο κρατικός μηχανισμός θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αφού είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλοι οι τουριστική προορισμοί και τα νησιά, στα οποία είναι γνωστό ότι οι δομές της πρωτοβάθμιας υγείας δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν ούτε καν τους μονίμους κατοίκους.

Έχουμε επισημάνει ότι τα δήθεν υγειονομικά διαβατήρια είναι ουτοπία, κάτι που υποστηρίζουν οι περισσότεροι σοβαροί επιστήμονες.

O μεγάλος πονοκέφαλος είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά του κορονοϊού από τους επισκέπτες της χώρας δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, το αντίθετο.

Θα είναι εφιαλτικό να ανοίξουμε την πίσω πόρτα στον ιό.

Άραγε αξίζει να μπούμε σε τέτοιου είδους περιπέτειες;

Το όποιο πισωγύρισμα θα είναι μη διαχειρίσιμο και θα πάρει διαστάσεις τραγωδίας.

Χωρίς ανοσία πληθυσμού, χωρίς φάρμακα ίασης, χωρίς εμβόλιο, ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τα σύνορα και η ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης είναι πολύ βαριά.

Η Ελλάδα – μέχρι σήμερα - διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο, στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, και αυτό πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία.

Πρακτικά ο έλεγχος των τουριστών στα αεροδρόμια είναι ουτοπία και παραπλάνηση, αφού είναι γνωστό ότι πολλά άτομα εμφανίζουν τα συμπτώματα αρκετές ημέρες μετά.

Η οικονομική ζημία από ένα εφιαλτικό σενάριο νέων κυμάτων της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού, θα είναι ανυπολόγιστη, αφού θα πρέπει η πολιτική προστασία να λαμβάνει κατά περίπτωση και κατά περιοχή 14ήμερα καραντίνας και να φορτώνει τα νοσοκομεία και τις ξενοδοχειακές μονάδες με ορδές τουριστών μόνο στην υποψία ότι μπορεί να είναι φορείς του ιού.

Σε ένα τέτοιο σενάριο που δεν είναι διόλου απίθανο, το κόστος νοσηλείας και θεραπείας για το ελληνικό δημόσιο θα είναι δυσθεώρητο και προφανώς θα καπελώσει κάθε προσπάθεια ανοίγματος του ΑΕΠ από τον τουρισμό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Πού στρέφονται οι έρευνες - Ψάχνουν απαντήσεις στο κινητό και στους «φίλους»

Σχετικές ειδήσεις