ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία πλησιάζει:Τα...μυστικά του βάλτου στον Έβρο & οι βάρκες στο Αιγαίο

Η Τουρκία πλησιάζει:Τα...μυστικά του βάλτου στον Έβρο & οι βάρκες στο Αιγαίο

Αυτό είναι το σχέδιο των Τούρκων - Συνδυασμένες προκλήσεις στα σύνορα με στόχο να διασπαστεί η ελληνική αμυντική ζώνη σε διαφορετικά σημεία της Ελληνοτουρκικής μεθορίου

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και τεταμένη περίοδο έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με διπλωματικούς και στρατιωτικούς αναλυτές να μιλούν πλέον ανοιχτά για αναπόφευκτο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Οι Τούρκοι αυτά που δηλώνουν τα κάνουν και είναι βέβαιο πως θα προχωρήσουν και στις επόμενες κινήσεις.

Ποιες θα είναι αυτές; Μία νέα απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο και φυσικά μία επιχείρηση σεισμικών ερευνών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι αξιολογούν τις αντιδράσεις του ελληνικού συστήματος και αναλόγως θα προχωρήσουν. Στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν η Άγκυρα να επιχειρήσει συνδυασμένες προκλήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με σαφή στόχο να διασπάσει την ελληνική αμυντική ζώνη σε διαφορετικά σημεία της Ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Στο Πεντάγωνο εξετάζονται όλα τα πιθανά σχέδια με τα οποία η Τουρκία θα θελήσει να βάλει φωτιά σ’ όλο το μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Και μπορεί στον βασικό σχεδιασμό να υπάρχει το σχέδιο αντιμετώπισης, παραδείγματος χάριν ενός ερευνητικού συνοδεία πλοίων, όμως όλοι οι Αξιωματικοί βλέπουν πως η γείτονα θα θελήσει να «παίξει» με αντιπερισπασμό.

Ο… βάλτος του Έβρου

Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι οι ελληνικές δυνάμεις φύλαξης των συνόρων στο Έβρο μετά τις αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης για μετακινήσεις μεταναστών προς την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, διατηρεί αφενός αυξημένα τα αντανακλαστικά στην ελληνοτουρκική οριογραμμή κι από την άλλη επιβεβαιώνει την κατάσταση που επιχειρεί να διαμορφώσει η Τουρκία, ώστε να τεστάρει τους χρόνους αντίδρασης αλλά και την ενίσχυση που φτάνει στο... ποτάμι.

Η προσοχή των ελληνικών Αρχών εστιάζεται στο νότιο τμήμα του Έβρου. Εκεί δηλαδή που η στάθμη των νερών έχει πέσει αισθητά. Όμως εκεί ακριβώς υπάρχει μια μεγάλη «παγίδα» για όποιον επιχειρήσει να περάσει το ποτάμι. Είναι τα... μυστικά του βάλτου του Έβρου. Στην συγκεκριμένη παρέβρια περιοχή, η στάθμη του νερού έχει πέσει και βάρκες δεν μπορούν να περάσουν. Αν όμως πάλι κάποιος επιχειρήσει να περάσει ακόμη και με τα πόδια από τα σημεία που το νερό είναι λίγο, κάτω από αυτό παραμένουν κάποια μέτρα λάσπης.

Όπως φαίνεται από βίντεο που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, πρόσφυγες και μετανάστες εμφανίζονται να προσπαθούν να περάσουν στην ελληνική όχθη του Έβρου με ξύλινη βάρκα. Ήταν σαν πρoαναγγελία για τις πληροφορίες που ακολούθησαν για μετακινήσεις εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι, στην απέναντι όχθη του ποταμού, όπως φαίνεται στο βίντεο, είναι έτοιμοι να καθοδηγήσουν για μια ακόμη φορά τους μετανάστες και πρόσφυγες σε μια νέα επιχείρηση παραβίασης των ελληνικών συνόρων, όταν λάβουν την εντολή.

Όπως είναι φυσικό οι κάτοικοι των Καστανιών βλέπουν την κινητικότητα και ανησυχούν. Ο πρόεδρος Καστανέων ανέφερε ότι τα μέτρα φύλαξης στην περιοχή δεν έχουν χαλαρώσει αλλά αντίθετα έχουν ενισχυθεί. Οι ελληνικές δυνάμεις επιτηρούν σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου για να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα αιφνιδιασμού.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:

Κίνδυνος για την ειρήνη στη Μεσόγειο

Αμέσως μετά την παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο, η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Να στείλει σεισμογραφικό ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει «σημαδέψει»: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ο Ερντογάν ό,τι λέει το κάνει και είναι βέβαιο πως θα στείλει ερευνητικό σκάφος, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, τόσο της Αθήνας όσο και των δυτικών. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το καθεστώς Ερντογάν είναι μόνιμος παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου.

Πού θα επιχειρήσει λοιπόν να... τρυπήσει;

Πιθανότερο είναι να επιλέξει την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, όπου θα έχει δυνατότητα άμεσης υποστήριξης και από τους ναύσταθμους και από τα αεροδρόμια που βρίσκονται στη νότια Τουρκία.

Πώς όμως μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα απέναντι στον αλλοπρόσαλλο, ανήθικο και επικίνδυνο «σουλτάνο»; Ποια βήματα ενδέχεται να ακολουθήσει η Αθήνα; ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικές ακταιωροί σπρώχνουν στο Αιγαίο λέμβους με μετανάστες

Με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, λέμβοι με αλλοδαπούς στο Ανατολικό Αιγαίο, επιχειρούν να εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως διαπιστώνεται από το οπτικό υλικό που δημοσιεύθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, βορειοανατολικά του νησιού της Μυτιλήνης, κοντά στην οριογραμμή των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν, αναμφίβολα, οι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους αλλοδαπούς, τις οποίες συνοδεύουν, στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης.

Σημειώνεται ότι, η χώρα μας διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας επ΄ αυτού, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν ως οφείλουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.

Δείτε παρακάτω το βίντεο ντοκουμέντο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Στενεύει ο κλοιός για την μαυροντυμένη-Νέες αποκαλύψεις