ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικοί προειδοποιούν για τον κορονοϊό: Μόνο με «γκρουπ» τουριστών θα είναι ασφαλή τα νησιά μας

Ειδικοί προειδοποιούν για τον κορονοϊό: Μόνο με «γκρουπ» τουριστών θα είναι ασφαλή τα νησιά μας

Επιτακτική ανάγκη για την ιχνηλάτηση το να γνωρίζουν οι αρχές ανά πάσα στιγμή πού εντοπίζεται το κρούσμα και τις επαφές του, τονίζουν.

Της Χρύσας Γρίβα

Με μια πρόταση - «βόμβα», μια ομάδα ειδικών και επιστημόνων που ασχολούνται με τον τουρισμό εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το καλοκαίρι που ξεκινά και υποδεικνύει τον τρόπο για να μείνουμε ασφαλείς από τον κορονοϊό. Κάθε προορισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα μεγάλο συνέδριο και να ομαδοποιεί τους επισκέπτες του περιορίζοντας τις επιλογές τους ανά ομάδα, λέει η ομάδα FLATOD-19 και ο συντονιστής της Δημήτρης Βασιλείου, που μίλησε στο Νewsbomb.gr, αναλύοντας την πρόταση αυτή.

Παρότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε με θετικά αποτελέσματα την πανδημία του κορονοϊού, επιβάλλοντας γενικό lock down, η ανησυχία για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής είναι έκδηλη σε πολλαπλά επίπεδα, ένα από τα οποία είναι και ο τουρισμός. Το βασικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα όσους ασχολούνται με την λεγόμενη «βαριά βιομηχανία της χώρας» είναι το πώς θα διαχειριστούν οι ελληνικοί προορισμοί τυχόν εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού και πώς θα αποφύγουν – αν είναι δυνατόν – την εμφάνισή του εξαρχής. Ειδικά για τα ελληνικά νησιά, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων πέρασε την πρώτη φάση της πανδημίας, χωρίς ούτε ένα κρούσμα, αυτό είναι τώρα ένα πολύ μεγάλο ερώτημα, που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και τις αρχές.

«Οι ξένοι έρχονται να ξεσαλώσουν, οι Έλληνες αισθανόμαστε ήσυχοι»

Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα έρχεται να δώσει απάντηση αυτή η εθελοντική ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από ειδικούς του τουρισμού διαφόρων ειδικοτήτων, ως επί το πλείστον. Βρέθηκαν όλοι μαζί με το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας και ασχολήθηκαν από την πρώτη στιγμή με την «επόμενη φάση». «Αυτό που μας ανησύχησε περισσότερο ήταν μια δήλωση στελέχους του ΠΟΥ, ο οποίος είχε πει ότι επειδή ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, οι προορισμοί θα πρέπει να μάθουν να ανοιγοκλείνουν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει για ένα ελληνικό νησί, για παράδειγμα, να αναγκαστεί να ‘κλείσει’ εν μέσω σεζόν. Τουριστικός προορισμός να ανοιγοκλείνει, με τον κόσμο μέσα, καταλαβαίνετε πώς μας ακούστηκε αυτό», εξηγεί στο Νewsbomb.gr o κύριος Δημήτρης Βασιλείου, Project Coordinator του FLATOD-19.

Ειδικοί επί των συστημάτων ασφαλείας, event managers, επιδημιολόγοι συνεργάστηκαν σύντομα με αυτή την ομάδα ειδικών επί του τουρισμού και πολύ σύντομα χτίστηκε μια μεθοδολογία, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πώς η χώρα και ο κάθε προορισμός τον κορονοϊό, αφού «ανοίξει» για τους επισκέπτες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπό 40°C και με κάθε πρωτόκολλο ασφαλείας να «χαλαρώνει»...

Ο κύριος Βασιλείου δεν αισθάνεται αισιόδοξος ως προς την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας εν μέσω θέρους στη χώρα μας, τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους ντόπιους: «Οι ξένοι θα έρχονται στην ασφαλή χώρα για να ξεσαλώσουν, οι Έλληνες είναι ήσυχοι γιατί δεν έχουμε πολλά θύματα, οπότε, όχι δεν είμαστε αισιόδοξοι». Για το λόγο αυτό προσπαθήσαμε να σκεφτούμε πώς μπορεί ο κάθε προορισμός συντονισμένα να αντιμετωπίσει τι θα γίνεται με τους επισκέπτες του. «Το πολύ μεγάλο πρόβλημα τόσο για τη διασπορά όσο και για την ιχνηλάτηση είναι το τι συμβαίνει έξω από το ξενοδοχείο. Μια δήλωση του κ. Τσιόδρα είναι πολύ χαρακτηριστική ως προς αυτό: ‘Η ιχνηλάτηση των τουριστών είναι εξαιρετικά δύσκολη’ και αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε», δηλώνει ο κύριος Βασιλείου.

«Κάθε προορισμός να είναι σαν ένα συνέδριο, με ‘ομάδες συνέδρων’»

Η λύση που αυτή η ομάδα ειδικών επιλέγει ως την καλύτερη δυνατή είναι όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά να «αντιμετωπίζουμε τον κάθε προορισμό ως ένα πολύ μεγάλο συνέδριο, όπου έρχονται πάρα πολλοί σύνεδροι. Η βασική δομή είναι φυσικά τα πρωτόκολλα του κράτους, αλλά την ‘ταξιθεσία’, μπορείς να την ορίσεις εσύ, χωρίς να περιορίσεις τον επισκέπτη, που δεν θα ρισκάρει τη ζωή του για να έχει την επιλογή να πάει σε 20 μπαρ, αντί σε 5 που θα του προτείνεις εσύ. Μπορείς ομαδοποιώντας τον κόσμο, να μην έχεις οριζόντια επικοινωνία και εφόσον παρουσιαστεί κρούσμα, να μην μεταδοθεί εύκολα έξω από την συγκεκριμένη ομάδα. Ό,τι συμβαίνει στην ομάδα, μένει στην ομάδα, όπως λέει το κλισέ, αλλά στην επιδημιολογική του εκδοχή, αυτή τη φορά».

Το πώς θα γίνει αυτό, την κατάλληλη μέθοδο, οργάνωσε βάσει συγκεκριμένων μοντέλων η ομάδα του FLATOD-19, που απευθύνεται τόσο σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, όσο και στις αρχές, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο, αυτό που λέμε «κενό αποφάσεων». «Είναι σαν να πηγαίνεις με ένα γκρουπ στην Ταϊλάνδη, πού θα πας το γκρουπ, όπου να ‘ναι ο καθένας;», δηλώνει ο κύριος Βασιλείου χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως στην περίπτωση που συμβεί κάτι σε έναν προορισμό που έχει οργανωθεί βάσει της μεθόδου FLATOD-19, αμέσως οι αρμόδιοι θα γνωρίζουν τι έχει γίνει και πού ακριβώς. «Είναι ο ορισμός της ιχνηλάτησης», τονίζει ο ίδιος.

Να αποφύγουμε το lockdown εν μέσω σεζόν

Η ομαδοποίηση των τουριστών είναι η λύση που θα μας κρατήσει ασφαλείς τόσο από άποψη υγείας, όσο και από άποψη branding, επισημαίνει ο κύριος Βασιλείου, μη παραβλέποντας τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για έναν προορισμό σε επικοινωνιακό επίπεδο το γεγονός πως θα αναγκαστεί να υποστεί lock down εν μέσω σεζόν. «Όσο και αν κάτι τέτοιο, φαίνεται δύσκολο ή αδιανόητο, δηλαδή η σε τέτοιο βαθμό οργάνωση των επισκεπτών, είναι αναγκαία», μας λέει, «καθώς μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο ως χώρα που υποδέχεται με ασφάλεια για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της, τον κόσμο». Απαιτείται οργάνωση και μέθοδος και ακριβώς αυτή τη μέθοδο αναπτύσσει η ομάδα FLATOD-19 που αποτελείται αυτή τη στιγμή από 12 ειδικούς. Όλοι μάλιστα έχουν συμφωνήσει πως σε περίπτωση που η ελληνική πολιτεία ενδιαφερθεί να υιοθετήσει την πρότασή τους, όλοι θα συνεχίσουν να εργάζονται εθελοντικά για την εφαρμογή της.

Η ομάδα που ανέπτυξε τη μεθοδολογία FLATOD-19 είναι σαφής πως αυτό το νέο στοίχημα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερο από το προηγούμενο, πολύ πιο πολύπλοκο και απαιτητικό. Η μεθοδολογία FLATOD-19 καλύπτει τόσο τον προσχεδιασμένο περιορισμό των κρουσμάτων όσο και την πολύ γρήγορη «τουριστική» ιχνηλασιμότητα κρουσμάτων και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ώστε η Ελλάδα να βγει πραγματικά νικήτρια από την περιπέτεια του κορωνοϊού, διά παντός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.