ΚΟΣΜΟΣ

Αγιά Σοφιά: Επιτέλους, ας σταματήσει κάποιος τον παράφρονα Ερντογάν

Αγιά Σοφιά: Επιτέλους, ας σταματήσει κάποιος τον παράφρονα Ερντογάν

Ο ναός εάλω! Ημέρα θλίψης για την Ρωμιοσύνη και την Ορθοδοξία - Ο «σουλτάνος» έκανε το παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού τζαμί – Εδώ και τώρα απαιτείται να αφυπνιστεί η παγκόσμια κοινότητα – Κυβερνήσεις και Ιεράρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν ηχηρές απαντήσεις στον ανήθικο Τούρκο πρόεδρο.

«Μαύρη» σελίδα για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς αποτελεί η σημερινή απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία μετατρέπεται σε τζαμί ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το μνημείο που έχει «ζήσει» την Άλωση της βασιλεύουσας από τους Τούρκους, που είδε γυναίκες να βιάζονται και μωρά να σφάζονται από τους Τούρκους του Μωάμεθ του Β’, που είδε τα δάκρυα του τελευταίου αυτοκράτορα λίγο πριν πέσει νεκρός, σήμερα ζει μια δεύτερη Άλωση. Ο ανήθικος «σουλτάνος» Ερντογάν τη μετατρέπει σε τζαμί προκαλώντας θλίψη στους Ορθόδοξους όλου του πλανήτη.

Ο υπέρλαμπρος ναός, το όραμα του Ιουστινιανού, ήταν ένας μοναδικός αρχιτεκτονικά τόπος λατρείας για τους Ορθόδοξους, ένα παγκόσμιο σύμβολο της Ορθόδοξης πίστης, αλλά και μεταγενέστερα ένα οικουμενικό μνημείο πολιτισμού που ξεπερνά έθνη, κράτη και σύνορα. Ένα μνημείο με διεθνή ακτινοβολία, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο θαυμαστός αυτός ναός της του Θεού Σοφίας μπορεί να μην βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, αυτό όμως δεν αναιρεί καθόλου το γεγονός ότι έχει ταυτότητα ελληνική. Δεν φύτρωσε ξαφνικά στην Κωνσταντινούπολη, ούτε έπεσε απ’ τον ουρανό. Η ταυτότητά του είναι πέρα για πέρα ελληνική.

Τι σημαίνει ελληνική ταυτότητα; Ότι φέρει τη σφραγίδα του Ελληνισμού σε κάθε πέτρα της, ότι δημιουργήθηκε από Έλληνες και διατηρήθηκε στην ψυχή μας εδώ και αιώνες. Ακόμη και σε περιόδους σκληρές και δύσκολες για τη Ρωμιοσύνη, ο ναός αυτός έμοιαζε να σκεπάζει και να προστατεύει τους Ορθόδοξους Έλληνες. Ναι, ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά είναι ναός με πατρότητα. Είναι γέννημα του ελληνικού πνεύματος, του οποίου φέρει τα χαρακτηριστικά. Ακόμα και τις δύο αυτές λέξεις «Αγία Σοφία», δεν τόλμησαν ούτε οι Τούρκοι να τις αλλάξουν.

Ποιος είναι όμως από εδώ και στο εξής ο ρόλος της Ελλάδας;

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για αυτή την εξέλιξη, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια να κάνει λόγο για πρόκληση και την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη να υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία αιώνες πίσω.

Φτάνουν όμως οι λεκτικές καταδίκες κατά της απόφασης του «σουλτάνου» για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί; Προφανώς και όχι… Ο ναός της Κωνσταντινούπολης είναι το ιερότερο μνημείο της Ορθοδοξίας και θα πρέπει να δοθεί μάχη για την προστασία του και την επαναφορά του ως μουσείο, αν όχι σε ορθόδοξο ναό.

Από σήμερα κιόλας, η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με άλλους ορθόδοξους λαούς, θα πρέπει να αποφασίσει την έναρξη «εκστρατείας» προκειμένου να ενημερώσει την παγκόσμια κοινότητα για την οικουμενικότητα του ναού της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει άμεσα να συναντηθεί τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και με τους υπόλοιπους Ορθόδοξους Πατριάρχες, όπως της Ρωσίας, της Σερβίας, της Αμερικής και φυσικά με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και να καθορίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα ενημερωθεί όλος ο πλανήτης για την «ασέλγεια» του Ερντογάν στο παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει επίσης να έχει ως αρωγό και συμπαραστάτη και την Καθολική Εκκλησία. Απαιτείται άμεσα συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο και διαμόρφωση κοινού μετώπου κατά των φανατικών ισλαμιστών.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν, κυβερνήσεις και Ιεράρχες, πως με τα Ιερά και τα Όσια της Ορθοδοξίας δεν μπορεί κανένας παράφρων ηγέτης να παίζει. Ο «τσάρος» Βλάντιμιρ Πούτιν, που εσχάτως έγινε και… φίλος με τον Ερντογάν, θα πρέπει να στείλει δυναμική απάντηση, διαφορετικά, θα έχει επιτρέψει μια ιστορική ασέβεια κατά της Ορθόδοξης πίστης.

Τέλος, τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και σε κάθε ορθόδοξη χώρα θα πρέπει να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με την απόφαση – ντροπή και να σταθούν δίπλα σε όσους μάχονται κατά του τουρκικού καθεστώτος και των φανατικών ισλαμιστών που ντροπιάζουν το ιερό μνημείο του Χριστιανισμού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αγία Σοφία: «Μαύρη» μέρα για την Ορθοδοξία! Ο Ερντογάν την κάνει τζαμί