ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Συναγερμός για την έξαρση κρουσμάτων: Plan B με νέα περιοριστικά μέτρα

Κορονοϊός – Συναγερμός για την έξαρση κρουσμάτων: Plan B με νέα περιοριστικά μέτρα
INTIME NEWS

Η ανησυχία για την εξάπλωση της διασποράς του κορονοϊού τόσο από εισαγόμενα κρούσματα, όσο και από εγχώρια, έχει φέρει σε συναγερμό τους ειδικούς, αλλά και την κυβέρνηση.

Οι αρμόδιοι ευελπιστούν πως τα μέτρα που ελήφθησαν με την εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου αλλά και εντός της χώρας με την απαγόρευση των πανηγυριών έως το τέλος Ιουλίου, θα μετριάσουν τη διασπορά του κορονοϊού.

Δεν αποκλείεται πάντως, να τεθούν σε ισχύ επιπλέον περιοριστικά μέτρα, εάν η επιδημιολογική καμπύλη συνεχίζει να κινείται ανοδικά, παραπέμποντας στην «κούρσα» προηγούμενων δύσκολων εβδομάδων της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν 58 νέα κρούσματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ όπως έγινε γνωστό η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε, κατά πληροφορίες, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, κάτι που προφανώς περιλαμβάνει τα mall και τα εμπορικά κέντρα, όπου πρόσφατα καταργήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο.

Οκτώ συνολικά εντοπίστηκαν στην Αττική και 7 στην Θεσσαλονίκη, αριθμός όχι μεν μεγάλος, αλλά αυξημένος σημαντικά, καθώς μετά το τέλος της καραντίνας είχαμε συνηθίσει σε τέτοια νούμερα σε πανελλαδική εμβέλεια.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα κρούσματα, αυτά εμφανίζονται διάσπαρτα, κάτι που αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές.

Καταγράφηκαν κρούσματα σε Λέσβο (3), Ξάνθη (2), Ημαθία (1), Κοζάνη (1), Αρτα (1) και Χαλκιδική (1), ενώ αργότερα, το βράδυ, ανακοινώθηκε και το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί της Πάρου, από Ελληνίδα που κατάγεται από το νησί. Αργά τη νύχτα, υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες για δύο κρούσματα στα Γρεβενά, περιοχή που ως τώρα δεν έχει καταγράψει κρούσματα, όπως, μέχρι χθες, και η Πάρος.

Οι μάσκες

Οι ειδικοί, πάντως, επαναλαμβάνουν συχνά πως η όλη κατάσταση με τα εισαγόμενα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη και λιγότερο ανησυχητική από το τι συμβαίνει… εντός των τειχών με τις εικόνες «χαλάρωσης» σε όλη τη χώρα να αποτελούν πια καθημερινότητα.

Είναι γεγονός ότι έχει χτυπήσει καμπανάκι εδώ και καιρό, καθώς οι πολίτες φαίνεται πως λόγω του καλοκαιριού έχουν πάρει αψήφιστα το θέμα και ο φόβος εξάπλωσης παραμένει. Λοιμωξιολόγοι, άλλωστε, έχουν τονίσει ότι ίσως είμαστε πάνω από το δεύτερο κύμα κορονοϊού πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει η προσοχή από όλους να είναι αυξημένη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Από σήμερα όσοι θέλουν να περάσουν τα σύνορα από τον Προμαχώνα προς την Ελλάδα θα πρέπει να:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Κικίλιας: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Η κατάσταση που εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα, φέρνει στο προσκήνιο το plan b της κυβέρνησης, η οποία έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να πάει σε δεύτερο lockdown σε μεγάλη κλίμακα, αλλά μόνο τοπικά όπου κρίνεται απαραίτητο.

Ηδη επιπλέον μέτρα είναι σε ισχύ στα σύνορα της χώρας και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα, για την άφιξη των τουριστών, ενώ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνιζε χθες πως το δεύτερο πλάνο της κυβέρνησης είναι αυτό που θα τεθεί σε ισχύ ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο οριζόντιο lockdown. Ενα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα είναι το δεύτερο πλάνο. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση», είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός, που σημείωσε πως είναι στο χέρι του καθενός να τηρεί τα μέτρα, ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και να μην χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου μέτρα.

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση, την οποία θα ελέγξουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», σημείωσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία σε γάμο: Νεκρή 25χρονη νύφη - Έφαγε αυτό και πέθανε