ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για τον τοξικό καπνό που κάλυψε την Αθήνα: Προειδοποίηση 112 - «Μείνετε σπίτια σας»

Ανησυχία για τον τοξικό καπνό που κάλυψε την Αθήνα: Προειδοποίηση 112 - «Μείνετε σπίτια σας»

Φωτιά Μεταμόρφωση: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, το πρωί του Σαββάτου, με πυκνό τοξικό καπνό να καλύπτει την πρωτεύουσα από τις 7 το πρωί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει για περισσότερες από 10 ώρες μάχη προκειμένου να περιορίσει και να θέσει υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στο εργοστάσιο το οποίο βρίσκεται στην οδό Σώρου στη Μεταμόρφωση, στο ύψος του 13ου χιλιομέτρου της Αθηνών - Λαμίας.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στις 17:30 παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 49 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα, με 14 οχήματα, δύο ελικόπτερα, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μαύρο σύννεφο καπνού έχει «πνίξει» από τις 7 το πρωί την Αττική, με τους καπνούς να έχουν φτάσει τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στον Πειραιά.

Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία στην περιοχή

Δύο λωρίδες κυκλοφορίας δόθηκαν και στο ρεύμα προς Αθήνα στη Μεταμόρφωση, όπου είχε διακοπή από το πρωί λόγω της πυρκαγιάς. Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας διεξάγεται ως εξής:

Στο ρεύμα προς Αθήνα είναι κλειστή η δεξιά λωρίδα και τα αυτοκίνητα κινούνται από τη μεσαία και την αριστερή λωρίδα, από το ύψος της γέφυρας Λυκόβρυσης μέχρι τον κόμβο Μεταμόρφωσης.

Στο ρεύμα προς Λαμία είναι κλειστή η αριστερή λωρίδα, στο ίδιο τμήμα (από τον κόμβο Μεταμόρφωσης έως τη γέφυρα Λυκόβρυσης) και τα αυτοκίνητα κινούνται στις δύο δεξιές λωρίδες.

Το Newsbomb.gr στη πύρινη κόλαση της Μεταμόρφωσης

Δείτε όσα μετέδωσε η ρεπόρτερ του Newsbomb.gr Ευδοκία Μύτιλη που βρέθηκε στο σημείο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πυρκαγιά είναι ο πυκνός τοξικός καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καιόμενα πλαστικά, γι' αυτό από το πρωί υπάρχει επικοινωνία της Πυροσβεστικής με την Περιφέρεια.

Ο καπνός δημιουργεί εκτός των άλλων πρόβλημα ορατότητας, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Όπως ανέφεραν στελέχη του Π.Σ., καλό θα είναι οι πολίτες που μένουν σε περιοχές όπου κατευθύνεται ο καπνός να μένουν στα σπίτια τους, με καλά κλεισμένα όλα τα ανοίγματα, να επικοινωνούν με γιατρό αν δεν νιώθουν καλά και όσοι κινούνται στους δρόμους να αποφεύγουν τον καπνό.

Μάλιστα λίγο μετά τις 2 στην Αττική ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο προειδοποιούσε τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους.

Το μήνυμα, εστάλη σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων γύρω από το κτήριο που φλέγεται ενώ το έλαβαν και κάποιοι, λόγω κεραιών κινητής τηλεφωνίας, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών - Λαμίας

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ κάνουν ρίψεις νερού και δυο ελικόπτερα, καθώς έχει αναπτυχθεί τεράστιο πυροθερμικό φορτίο, λόγω της καύσιμης ύλης και είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της.

Έτσι, αυτή την ώρα επιχειρούν 49 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα, με 14 οχήματα, δύο ελικόπτερα, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Δόθηκε εν μέρει η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας πού είχε κλείσει λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο πλαστικών.

Όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, η κυκλοφορία προς Λαμία, από την Αττική Οδό και μετά γίνεται από τις δύο δεξιές λωρίδες.

Κλειστό παραμένει το ρεύμα προς Αθήνα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο Αρχηγός του Π.Σ. αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, για τον συντονισμό των φορέων όπου χρειαστεί.

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbomb.gr από τη μεγάλη πυρκαγιά:

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν:

Οδηγίες της Περιφέρειας για την προστασία των πολιτών

Λόγω της κατάστασης που έχει προκληθεί από τη φωτιά και τον πυκνό καπνό που παράγει, η Περιφέρεια Αττική παρακαλεί του πολίτες:

Nα αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων.

Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.

Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.

Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, με εντολή του Περιφερειάρχη οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια ελέγχου στην περιοχή, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, άμεση ήταν η ανταπόκριση και η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Με εντολή του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης και υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Β. Κόκκαλης, στην περιοχή μετέβησαν άμεσα 6 υδροφόρες της Περιφέρειας, οι οποίες συνδράμουν την Πυροσβεστική στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr