Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

ΕΘΝΙΚΑ

Ανάλυση Bloomberg: Η Τουρκία δεν κάνει «τσαμπουκάδες» μόνο για το φυσικό αέριο

Ανάλυση Bloomberg: Η Τουρκία δεν κάνει «τσαμπουκάδες» μόνο για το φυσικό αέριο
IN TIME

Tο αμερικανικό Bloomberg, σε ανάλυση που δημοσιοποίησε, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν προσδοκά να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη που θα «ανταγωνίζεται» υπερδυνάμεις όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί στον «αγώνα δρόμου» για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει δικαιώματα. Ωστόσο οι ρίζες των εντάσεων στην περιοχή είναι βαθύτερες.

H ναυτική παρουσία του Ερντογάν στην περιοχή και οι προκλητικές κινήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο αποκαλύπτουν σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο την έκταση των φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου να επιβεβαιώσει το στάτους της χώρας του ως μουσουλμανικής περιφερειακής δύναμης, η οποία έχει τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι σε Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ.

Ενισχυμένο από νέα, εγχώρια παραγόμενα πλοία και υποβρύχια, το ναυτικό έχει ήδη βοηθήσει τον Ερντογάν να προβάλει τη δύναμή του στο εξωτερικό. Παράλληλα μεγαλύτερες φρεγάτες, αλλά και ένα αεροπλονοφόρο 27.000 τόνων αναμένεται να προστεθούν στον στόλο έως το επόμενο έτος, αναφέρει το Bloomberg.

«Κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται η ιδέα ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια» σχολιάζει ο Ryan Gingeras, καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στη σχολή Naval Postgraduate School της Καλιφόρνια και ειδικός σε τουρκικά ζητήματα. «Θεωρεί ότι περιτρυγίζεται από αντιπάλους και εχθρούς και θέλει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να επιβεβαιώσει το στάτους της, επειδή μπορεί» συμπληρώνει.

Ο Ερντογάν στο όνομα της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» από δυτικούς προμηθευτές, έχει θέσει ως στόχο έως το 2023 η Τουρκία να παράγει η ίδια όλο τον αμυντικό εξοπλισμό της. «Δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλει κανείς εάν η δοκιμαζόμενη οικονομία μπορεί να αντέξει τις φιλοδοξίες του για ανάδειξη της χώρας σε μεγάλη δύναμη, ενώ και η Ε.Ε. απειλεί με κυρώσεις για τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή» τονίζει το Bloomberg.

Παρόλα αυτά έχει πετύχει να κάνει αισθητή την στρατιωτική παρουσία της στη βόρεια Συρία, εξασφαλίζοντας μία θέση στο τραπέζι των εξελίξεων, ενώ ισχυρή είναι η παρέμβασή της και στη Λιβύη.

«Η Τουρκία θα αποκτήσει το μερίδι που της αναλογεί στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα» διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, «η επιθετική της στάση όσο και εάν κερδίζει την προσοχή των δυνάμεων της Μεσογείου, την αφήνει να μοιάζει απομονωμένη».

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας προκάλεσαν τις αντιδράσεις ΗΠΑ και Γαλλίας

«Η Τουρκία θα πάρει το δίκαιο μερίδιό της στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωνε στις 26 Αυγούστου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του για την επέτειο του Μαντζικέρτ, όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη νίκη των Σελτζούκων Τούρκων επί της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 1071 μ.Χ.

Το δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή, που προκάλεσαν την αντίδραση σειράς χωρών, παραθέτοντας σαν παράδειγμα τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο, αλλά και τις πτήσεις γαλλικών μαχητικών Rafale στην περιοχή από αεροπορική βάση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Αυτό για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής κατά την οποία η Τουρκία αρχίζει να ακολουθεί τα βήματα της Κίνας», λέει ο Χιούγκο Ντέσι, ερευνητής αναλυτής με επίκεντρο στις ναυτικές υποθέσεις στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος κλιμάκωσης θερμού επεισοδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αυξάνει.

Ο Ερντογάν στοχοποιεί το Καστελόριζο

Νωρίτερα, ο σουλτάνος προχώρησε σε νέες πολεμικές δηλώσεις, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι πολεμικές απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας δεν έχουν τελειωμό. Μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε τέσσερις ώρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας φωτογράφισε το Καστελόριζο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί».

Και συνέχισε: «Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ. Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. (…) Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ας δούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν στοχοποιεί το Καστελόριζο: Θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τ. χλμ.