ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ιανός»: Κόπηκε η Ελλάδα στα δύο! Διεκόπη η κυκλοφορία στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Κακοκαιρία «Ιανός»: Κόπηκε η Ελλάδα στα δύο! Διεκόπη η κυκλοφορία στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Συνεχίζει την καταστροφική του πορεία ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά του.

Πλημμύρισε ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης - Λαμίας το βράδυ της Παρασκευής (18/9) στο ύψος του Αλμυρού, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για αρκετές ώρες.

Συγκεκριμένα χείμαρρος πλημμύρισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας αυτό προς Λαμία. Αρχικά η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ αυτή την ώρα διεξάγεται από τη μία λωρίδα, λόγω της συσσώρευσης υδάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομίας τα οχήματα θα επιστρέψουν στον προηγούμενο κόμβο και θα διοχετευτούν στο άλλο ρεύμα κυκλοφορίας το οποίο θα εξυπηρετήσει προσωρινά και τις δύο κατευθύνσεις (προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα), όπως μεταδίδει το lamiareport.gr.

Αυτή την ώρα το καιρικό φαινόμενο «σαρώνει» την Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Θρίλερ με τρεις εγκλωβισμένους στον Αλμυρό Βόλου

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση απεγκλωβισμού τριών εργαζομένων στη λιμνοδεξαμενή Ξηριά στον Αλμυρό, οι οποίοι παραμένουν σκαρφαλωμένοι σε δέντρο επί ώρες, προκειμένου να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά που πλημμύρισαν την περιοχή.

Το όχημά τους παρασύρθηκε από τα νερά της βροχής, τα οποία έχουν μετατρέψει το σημείο σε χείμαρρο, και οι ίδιοι είναι αδύνατο να μετακινηθούν.

Όλοι απεύχονται να ανέβει άλλο η στάθμη του νερού, ενώ οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι μέχρι στιγμής κάνουν σινιάλο με τα κινητά τους τηλέφωνα, δηλώνοντας ότι είναι καλά στην υγεία τους.

VOLOS.jpg
Στο σημείο της δραματικής επιχείρησης βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός που παρακολουθεί την εξέλιξη.taxydromos.gr

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί ο «Ιανός» την Παρασκευή 18/09, αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες Σαββάτου 19/09 να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 19/09 τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ θα επηρεάσουν τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχών έως το πέρας της κακοκαιρίας.

Προβλήματα στα Φάρσαλα

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στην περιοχή των Φαρσάλων. Από την έντονη βροχόπτωση έχουν «φουσκώσει» τα ρέματα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο.

Στην ΠΕΟ Φαρσάλων - Βόλου η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί καθως υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Φαρσάλων «οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα οχήματά τους στο οδικό δίκτυο της επαρχίας και ιδιαίτερα στην οδό Φαρσάλων - Βόλου, εκεί όπου λόγω της κακοκαιρίας έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο οδόστρωμα.Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο τμήμα του συγκεκριμένου οδικού δικτύου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμπελιά, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης των Φαρσάλων».

Εγκλωβίστηκαν δύο κτηνοτρόφοι στη Νέα Αγχίαλο

Τα κυριότερα προβλήματα στη Μαγνησία σημειώθηκαν στη Νέα Αγχίαλο, όπου ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος και είχε αποτέλεσμα να κόψει δρόμους και να μεταφέρει μεγάλο όγκο φερτών υλών.

Επίσης λόγω της βροχής πλημμύρισε υπόγειο και έγινε απάντληση υδάτων νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής (18/09).

Έπεσε γέφυρα στον Αλμυρό - Σταμάτησε η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο οδικό δίκτυο του Βόλου ο «Ιανός» αφού κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός.

Η έντονη βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού τις τελευταίες ώρες είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να παρασύρει την παλιά γέφυρα αμέσως μετά το Αϊδίνι προς τον Αλμυρό.

Καρδίτσα: Κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι

Κατάρρευση της γέφυρας "Μπαλάνου" σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 5 μ.μ. σήμερα Παρασκευή (19/8) συνέπεια της κακοκαιρίας "Ιανός" όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net.

Μία γέφυρα με ιστορία περίπου 70 ετών πλέον αποκόπτει πλήρως την κοινότητα Πευκοφύτου του Δήμου Μουζακίου από τον δήμο Μουζακίου και όλη την Ανατολική Αργιθέα από την πρόσβαση προς την πόλη του Μουζακίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή της Φθιώτιδας, ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι της Παρασκευής (18/09). Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει έκλεισε καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Κόπηκε στα δύο η εθνική οδός Λαμίας - Καρπενησίουlamiareport.gr

Οι κλήσεις στην πυροσβεστική ήταν εκατοντάδες ωστόσο όμως έδιναν κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι ζητούσαν να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησίαζαν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία ένιωθαν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

Οι άνθρωποι του Δήμου Λαμιέων με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θύμιο Καραΐσκο από νωρις το πρωί είναι στις περιοχές των Λουτρών Υπάτης, αρχικά, και στο Λιανοκλάδι στη συνέχεια, όπου μαζί με την Περιφέρεια και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, απεγκλώβισαν περισσότερα από 50 άτομα, που κινδύνεψαν σε πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των δημοτών. Να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Είμαστε εδώ και δίνουμε τη μάχη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις γιατι τις επόμενες ώρες έρχονται ακόμη πιο έντονα καιρικά φαινόμενα....», είπε στο lamiareport.gr ο Δήμαρχος Λαμιέων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας με πρωταρχικό στόχο την διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και να αντιμετωπίσει άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, και ειδικότερα κατά μήκος του ποταμού Σπερχειού (Τοπικές Κοινότητες Κόμμα, Μοσχοχώρι, Ανθήλη κλπ), λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων:

  • Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και μόνο αν αυτές είναι απολύτως αναγκαίες και αφού ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.
  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα για την Αττική - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του sms