ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τι κλείνει από Δευτέρα στην Αττική – Σκέψεις για νέα μέτρα που θα «φρενάρουν» την έξαρση

Κορονοϊός: Τι κλείνει από Δευτέρα στην Αττική – Σκέψεις για νέα μέτρα που θα «φρενάρουν» την έξαρση
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός: Πρεμιέρα τη Δευτέρα (21/09) για τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον περιορισμό της διασποράς του φονικού ιού στην Αττική, στην οποία για αρκετές εβδομάδες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.

Μόνο την Κυριακή καταγράφηκαν στην Αττική 89 κρούσματα από τα 170 νέα. Οι Αρχές βρίσκονται σε μόνιμο «κόκκινο» συναγερμό για να περιορίσουν την έξαρση στην Αττική και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας.

Την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν στην Αττική. Ωστόσο, οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι όπως και η κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο για νέα έκτακτα μέτρα όσο και για lockdown στην πρωτεύουσα αν δεν περιοριστεί η διασπορά.

Η Αττική για ακόμα μία μέρα είχε τα περισσότερα κρούσματα

Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα στην Αττική

Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 4 Οκτωβρίου, νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττικη

- Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

- Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

- Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Επιπλέον για την Αττική, αποφασίστηκε η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζομένους λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ' αποστάσεως.

- Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

- Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

- Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

- Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του Κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και, κυρίως, τα Νοσοκομεία.

Τέλος, με στόχο την προστασία των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:

- Να περιορίσουν στις επόμενες 14 μέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

- Να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα, πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

- Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Γώγος: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα έκτακτα μέτρα

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα στο μέτωπο του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπο Γώγο.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος σημείωσε πως παρότι «σήμερα είχαμε μια μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων [...] πρέπει να το δούμε να συνεχίζεται για να έχουμε μια καλύτερη διάθεση απέναντι στον ιό».

Ο καθηγητής Ιατρικής σημείωσε πως αυτή τη στιγμή, «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα» καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα, ενώ περισσότεροι ασθενείς Covid-19 χρειάζονται νοσηλεία, ορισμένοι εξ αυτών και σε ΜΕΘ.

«Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να την αναστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

Να πάρουμε μέτρα για τον κορονοϊό πριν τον χειμώνα

«Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση», σημείωσε επιπλέον ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε, από τα μέσα του φθινοπώρου θα αρχίσουν να προστίθενται στα κρούσματα του νέου κορονοϊού και εκείνα της κοινής γρίπης και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και υπόλοιπες κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλουν τον ίδιο ευάλωτο πληθυσμό.

«Παράλληλα είναι και ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, θα χάσουμε το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, του εξαερισμού και όλα αυτά που βοηθάνε πολύ στον περιορισμό μετάδοσης του ιού» σημείωσε επιπλέον ο καθηγητής Ιατρικής.

«Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που πρέπει να μας πιέσουν να πάρουμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή» συνέχισε.

Υπάρχει επιπλέον δέσμη μέτρων για τον κορονοϊό αν χρειαστεί

Ο κ. Γώγος εξήγησε ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος των ειδικών για το μέτωπο του κορονοϊού, που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

«Αν τα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, δηλαδή στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, του Rt κάτω από 1 και δούμε ότι το πράγμα ξεφεύγει φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων. Πάντα υπάρχει δέσμη μέτρων για κάθε φάση» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως τα ήδη ληφθέντα «μέτρα είναι αρκετά σφιχτά και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και θα ελαττώσουμε τη διασπορά».

Όπως έχει καταστεί σαφές τις τελευταίες ημέρες και όπως επανέλαβε ο κ. Γώγος «το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα, ιδιαίτερα στην Αττική».

Υπ. Πολιτισμού: Τα νέα υγειονομικά μέτρα στην Αττική

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει ότι βάσει των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2020, ισχύουν τα εξής σε σχέση με δομές και φορείς πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής:

- Οι κινηματογραφικές προβολές σε θερινά σινεμά και η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται με πληρότητα έως και 60% και βάσει των λοιπών οδηγιών που περιγράφονται στις εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

- Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.

- Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.

- Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

- Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.

- Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

- Διευκρινίζεται ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα.

Επισημαίνεται επίσης από το υπουργείο ότι τυχόν ενισχυμένα τοπικά μέτρα υπερισχύουν των γενικών κανόνων, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξαίρεση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πρωταθλήτρια η Αττική - Μείωση των κρουσμάτων, «έκρηξη» των διασωληνωμένων