ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Στους 356 οι νεκροί - Κατέληξε μία 85χρονη

Κορονοϊός: Στους 356 οι νεκροί - Κατέληξε μία 85χρονη
IN TIME

Και τέταρτος θάνατος από κορονοϊό σημειώθηκε σήμερα (23/09) στη χώρα μας.

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων από την πανδημία, καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν χάσει την «μάχη» με τον κορονοϊό τέσσερις άνθρωποι.

Πρόκειται για μία 85χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων». Η γυναίκα, η οποία έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε τα ξημερώματα.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι χθες το απόγευμα, κατέληξε ένας 84χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί, περί τις 9:30, κατέληξε και 87χρονος που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ο οποίος έπασχε επίσης από υποκείμενα νοσήματα, αλλά και ένας 84χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν καταλήξει 356 συμπολίτες μας «χτυπημένοι» από τον ιό.

Τα νέα μέτρα που έρχονται

Η καθολική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπως επίσης και η δικαιολόγηση των μετακινήσεων για τα άτομα άνω των 65 ετών και τις ευπαθείς ομάδες είναι δύο πιθανά επόμενα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή τακτική απογευματινή ενημέρωση.

Οι περιορισμοί που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, και στους οποίους προστίθενται και άλλοι, όπως η αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από αύριο Πέμπτη -μεταξύ των οποίων και οι παραστάσεις στο Ηρώδειο-, αναμένεται να αποδώσουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με το στόχο να είναι να «μην πάμε σε επόμενα μέτρα».

Αυτό είναι το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν χθες τόσο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Και οι δύο ανέφεραν ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, ιδιαίτερα στην Αττική είναι στο «πορτοκαλί», και τόνισαν τη σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων. Χθες ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας -346 σε αριθμό- και ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Αττική, που κατέγραψε 210 νέες μολύνσεις με Covid-19.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του αναφέροντας ότι η χώρα παραμένει για δεύτερη εβδομάδα σε σημείο υψηλότερο των 300 κρουσμάτων ημερησίως. «Στο επίκεντρο της επιδημιολογικής έξαρσης παραμένει η Αττική, όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές διαγνώσεις ανά ημέρα», σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5 και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιαζόταν ραγδαία ανά 7-10 ημέρες. «Αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της ημέρας είναι ενδεικτική μείωση της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι χθες καταγράφηκαν επιπλέον οκτώ θάνατοι σε ένα 24ωρο.

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε την παράκληση για τα άτομα άνω των 65 να περιορίσουν τις επαφές τους στις ελάχιστες δυνατές και για τους συγγενείς τους να προσέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ερωτηθείς τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χαρδαλιάς για την πιθανότητα ενός γενικού lockdown στην Αττική ή τοπικών ανά δήμους, τόνισαν και οι δύο πως είμαστε αρκετά μακριά από τέτοιο ενδεχόμενο. Ειδικά για τα τοπικά lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε για ακόμη μία φορά ότι πουθενά δεν έχει εφαρμοστεί πρωτόκολλο για τοπικό lockdown σε επίπεδο δήμων.

Ο κ. Μαγιορκίνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε πάντως λόγο για τη σημασία των τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, με λογική προτεραιοποίηση αναλόγως του κοινωνικού και οικονομικού αντικτύπου. Επικαλέστηκε, μάλιστα, δηλώσεις του Αντονι Φάουτσι, του επικεφαλής στις ΗΠΑ για τον κορονοϊό, ο οποίος ανέφερε: «Οι περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε τα σχολεία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η «κρυφή» ερωμένη του Ερντογάν - Το βίντεο με τις ερωτικές στιγμές (pics)