ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown πότε: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες

Lockdown πότε: Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες

Την ώρα που τα κρούσματα στην Αττική αυξάνονται διαρκώς,το ενδεχόμενο για λουκέτο ολοένα και πλησιάζει.

Η Αττική ζει δραματικές στιγμές. Ο «χάρτης» της πανδημίας του κορονοϊού την δείχνει πλέον μόνιμα κόκκινη και μέσα στις επόμενες ώρες θα φανεί αν θα αποφευχθεί ένα ολικό lockdown σε όλο το νομό.

Τι προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι, τι θέλει η κυβέρνηση

Θέλοντας να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία, η επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης επιδίδεται καθημερινά σε ασκήσεις επί χάρτου για να προτείνει… αντι-lockdown μέτρα που θα ανακόψουν το δεύτερο κύμα κορονοϊού που απειλεί να «γονατίσει» τα νοσοκομεία αναφοράς και ειδικά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στην αυστηροποίηση των μέτρων με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού επέμεινε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης το lockdown, αλλά ούτε και το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για το μέλλον, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα.

«Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς επισημαίνοντας ότι είναι ανέξοδο μέτρο και προφυλάσσει.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξάνοντας τη συχνότητα των δρομολογίων και αν δεν υπάρχουν τόσα πολλά μέσα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση πούλμαν.

Σε ό,τι αφορά στους εργασιακούς χώρους, ο λοιμωξιολόγος πρότεινε την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι λόγω του μέτρου.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά

Οι εκτιμήσεις έχουν γίνει... ψίθυροι τις τελευταίες ώρες, οι οποίοι δεν αποκλείεται να πάρουν επίσημη μορφή από τα πλέον επίσημα χείλη: Εκείνα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με βάση όσων έχουν εξαγγείλει οι λοιμωξιολόγοι, αυτή την στιγμή οι πιθανότερες ημερομηνίες για ένα lockdown στην Αττική είναι δυο: Η 28η Σεπτέμβρη και η 5η Οκτώβρη.

Φυσικά, αναφερόμαστε πάντα με βάση το κρίσιμο 10ημερο που έχουν δώσει οι ειδικοί ώστε να «ξεθυμάνει» η πανδημία του κορονοϊού.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν και εφόσον δεν καταστεί εφικτή η εφαρμογή του σχεδίου της Μαδρίτης, το λουκέτο στην Αττική θα είναι αναπόφευκτο...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ασφυξία στις ΜΕΘ, αυξάνονται τα κρούσματα - Κικίλιας, Τσιόδρας ενημερώνουν τα κόμματα