ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ... ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα πει στις 18:00 ο Μητσοτάκης – Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση για lockdown

Τι θα πει στις 18:00 ο Μητσοτάκης – Γιατί απορρίφθηκε η πρόταση για lockdown
ASSOCIATED PRESS

Η αποκάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18:00, προκάλεσε αναστάτωση, ειδικά την ώρα που μία από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις στο διαδίκτυο ήταν η φράση «lockdown πότε».

Οι γνωρίζοντες, ωστόσο, των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρέμεναν στωικοί. Ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση στην χώρα μας, ωστόσο, η κατάσταση είναι τέτοια που δεν συνίσταται ανάγκη για τόσο δραστικά μέτρα.

Ο Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας το ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες, έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν θα ανακοινώσει κανενός είδους lockdown ή νέα μέτρα, προκειμένου να προλάβει κάθε είδους σενάριο που -σίγουρα- ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες θα είναι κατά κύριο λόγο εμψυχωτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας και να ζητήσει από τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα όσο περισσότερο μπορούν.

Κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο Newsbomb.gr σημείωναν ήδη από την Τετάρτη πως «όσο εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει, δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες παρεμβάσεις».

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο εδώ και πολύ καιρό, και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που η κατάσταση στην Αττική είναι δύσκολη, έχει συζητήσει με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων κάθε ενδεχόμενο. Ένα τοπικό lockdown ήταν μέσα σε αυτά. Άλλωστε αυτό είχε ειπωθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι συζητήσεις, που όντως είχαν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, έθεταν έναν ορίζοντα για την λήψη νέων μέτρων κατά τη διάδοσης του κορονοϊού στην Αττική, την ερχόμενη εβδομάδα με πιθανή ημέρα ανακοίνωσης την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο σχεδιασμός άλλωστε ήταν φανερό πως είχε προχωρήσει και η Πολιτεία ήταν έτοιμη. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωνε πως η Οικονομία θα αντέξει και πως έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι, ενώ είχε ήδη προχωρήσει ο σχεδιασμός προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τα μέτρα που θα ισχύουν στην περιοχή τους.

Ωστόσο, τελικά, το σενάριο δεν θα τεθεί, προς το παρόν, σε εφαρμογή. Οι λόγοι είναι και υγειονομικοί και οικονομικοί. Όπως φάνηκε από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει τα 1.600 κρούσματα ημερησίως», είπε ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αλλά χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουμε σταθεροποιηθεί στα 350 κρούσματα.

«Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα να μην οδηγεί σε εφησυχασμό, είπε και είπε ακόμα ότι τα μέτρα καθορίζονται από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Τα κρούσματα παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Ιούλιο έχουν σταθεροποιηθεί αλλά είναι υψηλά ειδικά στην Αττική. Για να αποφύγουμε πιο σκληρά μέτρα πρέπει να ακολουθήσουμε όσα έχουν αποφασιστεί. Μάσκες σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε.

Δείτε τα γραφήματα που παρουσίασε ο Στέλιος Πέτσας:

Από την άλλη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να κρατήσει οικονομικές εφεδρείες, με δεδομένο πως μπορεί να υπάρχει νέα έξαρση του κορονοϊού παγκοσμίως, ωστόσο δεν έχει κηρυχτεί επισήμως πω βιώνουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν η οικονομία της Αττικής και κατ επέκταση ολόκληρης της χώρας μπορέσει να διατηρηθεί, έστω και με τους υπάρχοντες περιορισμούς, τότε το Κράτος θα έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες σε περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα, από τα μέσα Νοεμβρίου και ύστερα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση Αντιτρομοκρατικής: Πώς νοικιάστηκε η γιάφκα στο Κουκάκι – Τι βρέθηκε