ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτική θητεία: «Κλείδωσε» το 12μηνο – Πώς, πότε και σε ποιους θα εφαρμοστεί

Στρατιωτική θητεία: «Κλείδωσε» το 12μηνο – Πώς, πότε και σε ποιους θα εφαρμοστεί
INTIME

Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας μάλιστα πως αυτή θα γίνει σύντομα.

Την ώρα που το Oruc Reis περνά μία ανάσα από το Καστελόριζο, στα 13-14 μίλια, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στην στρατιωτική θητεία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την Κυριακή (18/10) από τη Θάσο, την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους δώδεκα μήνες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τη Θάσο όπου βρέθηκε για τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο νησί για την απελευθέρωσή του, έστειλε μήνυμα στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν, ενώ δεν παρέλειψε να προαναγγείλλει άμεση αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Ο υπουργός δεν προσδιόρισε τον χρονικό ορίζοντα που θα γίνει αυτό ενώ αρκέστηκε να πει ότι θα πραγματοποιηθεί «σύντομα». «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «και διασφαλίζουν τις συνθήκες ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής».

Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο υπουργός «αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και οι απειλές που δέχεται η χώρα». Επεσήμανε, ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών καθώς και αύξηση των στρατεύσιμων με αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που «θα γίνει σύντομα» αλλά και «με αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό», γεγονός που δεδομένα θα φέρει «περισσότερους στον Έβρο για να υπηρετήσουν».

«Σε συνδιασμό με τις προσλήψεις των ΕΠΟΠ και την αύξηση των σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές, θα ενισχύσουν σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μετά από τις κρίσιμες μάχες με την Τουρκία σε Έβρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν ηχηρές απαντήσεις στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν, στρατιωτική αλλά και πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε αλλαγές που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους τρεις Κλάδους.

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία αυτό που έλειψε περισσότερο ήταν το προσωπικό, με την στρατιωτική ηγεσία να προβληματίζεται επίσης και για τη γήρανση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά την στρατιωτική θητεία, οι Επιτελείς φέρονται να έχουν εισηγηθεί αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, να πάει δηλαδή στους 12, όπως ακριβώς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις, όπως το ενδεχόμενο της διζωνικής θητείας. Τι σημαίνει αυτό; Όσοι επιλέγουν να πάνε στα σύνορα θα υπηρετούν 9 μήνες, ενώ όσοι πάνε στα αστικά κέντρα θα υπηρετήσουν 12. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως πρόθεση είναι η θητεία να είναι ενιαία και πως το σενάριο της διζωνικής δεν εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Όλα για τα λεφτά: Στην Ευρώπη της Μέρκελ ο Ερντογάν είναι… επενδυτής