ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Επίδομα θέρμανσης: Το κυβερνητικό σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2020-2021 θα ανακοινωθεί έως την Πέμπτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να αναμένεται να διευρύνει το ισχύον σύστημα καταβολής του.

Η πληρωμή του επιδόματος, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρσι.

Ειδικότερα:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στη γεωγραφική ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.

Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.

Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, αλλά σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ.

Με το νέο σύστημα που θα ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης θα επιδοτηθούν και νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση φυσικό αέριο, ενώ υπάρχουν σκέψεις για επιδότηση και όσων χρησιμοποιούν άλλες μορφές θέρμανσης.

Ειδικά για τη θέρμανση με ξύλα, εξετάζεται να υπάρχει ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, ήτοι δεν θα επιδοτούνται όσοι ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.), αλλά θα ενισχύονται όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων.

Τέλος, εκτός επιδόματος θα μείνουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση, καθώς για αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η ώρα των επώδυνων αποφάσεων - Διάγγελμα Μητσοτάκη και στο βάθος νέα μέτρα