ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Σκέψεις για κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 και απαγόρευση κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα

Κορονοϊός: Σκέψεις για κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:00 και απαγόρευση κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα
Φωτογραφία αρχείου από το Pixabay

Σε διάγγελμα θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης (22/10) στις 19:00, αναφορικά με τον κορονοϊό, όπως όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού - Οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρουν για κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 10:00 το βράδυ και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:00 μέχρι τις 5:00 το πρωί - Εφιαλτικό, αλλά πραγματικό το σενάριο να ανακοινωθεί απόψε τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων 

Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι ο σημερινός αριθμός θα είναι τετραψήφιος, ενώ οι υγειονομικές αρχές ήδη εισηγούνται τη λήψη περιοριστικών μέτρων στο μοντέλο της Γαλλίας.

Γενικό lockdown δεν θέλει κανένας στην κυβέρνηση κι αυτό το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση του Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όμως στο τραπέζι των μέτρων της κυβέρνησης βρίσκονται τα σενάρια της υποχρεωτικής μάσκας παντού, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, σε ένα είδος νυχτερινής καραντίνας, που έχει στόχο να αποτρέψει τη διασπορά του ιού κυρίως μεταξύ των νέων, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Απαγορεύσεις α λα Γαλλία - Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στη λογική του Γαλλικού μοντέλου το οποίο εφαρμόστηκε σε δρόμους του Παρισιού και σε οκτώ ακόμα γαλλικές πόλεις οι οποίες αδειάζουν κάθε μέρα από τις 21:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί, το διάστημα δηλαδή που ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στη Γαλλία ισχύει επιπλέον, απαγόρευση στις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών το βράδυ και η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς. Το πρόστιμο που επιβάλλεται στις γαλλικές πόλεις είναι 135 ευρώ σε όσους δεν επιδεικνύουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος που βρίσκονται έξω.

Πάνω σε αυτό το μοντέλο αναμένεται να κινηθούν και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε λίγες ώρες, αφού τα νέα κρούσματα θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον χθεσινό αριθμό των 865.

Οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρουν ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στην επιλογή του κλεισίματος όλων των καταστημάτων από τις 10:00 το βράδυ και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:00 μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Οι «επικίνδυνες» περιοχές

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από αύριο, Παρασκευή, επιβάλλεται το δεύτερο, μετά την Κοζάνη, τοπικό lockdown στην Καστοριά.

Παράλληλα, άλλες τέσσερις περιοχές, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες, βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό, δηλαδή στο επίπεδο συναγερμού 3.

Σε πορτοκαλί χρωματισμό, δηλαδή σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται συνολικά 17 περιοχές: εκτός από τις τέσσερις προαναφερθείσες περιοχές που αναβαθμίστηκαν χθες στο επίπεδο 3, σε αυτό βρίσκονται επίσης η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είχε ενημερώσει την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, κατά την συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο προς βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και θα ενημερώσει τους πολίτες για την κατάσταση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με δεύτερο κύμα, που έχει έρθει στην πατρίδα μας», είπε, χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η χώρα μας, συμπλήρωσε, τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό», γνωστοποίησε.

Όσον αφορά στα μέτρα, τόνισε πως «αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα διότι στην ουσία έχουμε λίγους που παραβιάζουν κάποιος κανόνες, ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται».

«Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου μίλησε για τους νέους απευθύνοντάς τους έκκληση να αντιληφθούν ότι ο ιός χτυπά συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, αλλά είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης.

Αναλυτικά ο διάλογος Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου

«Έχω την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης κατά του κορονοϊού. Όπως βλέπετε είμαστε πια αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει έρθει και στην πατρίδα μας. Εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι παρηγοριά.

Θα έχω την ευκαιρία το απόγευμα να απευθυνθώ στους Έλληνες πολίτες. Να εξηγήσω που βρισκόμαστε και ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Θα έχω την ευκαιρία στη συνέχεια να σας ενημερώσω για αυτά και να σας ενημερώσω και για την τριμερή διάσκεψη που είχαμε χθες στη Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου του οποίου αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την επίσημη επίσκεψή του το Νοέμβριο στην πατρίδα μας.

Σε αυτή την τριμερή διάσκεψη επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητά , στους κανόνες καλής γειτονίας, στο σεβασμό διεθνούς δικαίου και ποια είναι η μια χωρα στην ανατολική μεσόγειο που φαίνεται να μη θέλει να παίξει με αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού. Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση κάποια στιγμή θα μπορέσει να αλλάξει ώστε να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνοντας το λόγο είπε τα εξής: «Παρακολούθησα τις δηλώσεις χθες. Πράγματι η Ελλάδα όχι απλώς το δηλώνει αλλά και στην πράξη το αποδεικνύει ότι έχει ακολουθήσει σταθερά την οδό της διεθνούς νομιμότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας με ολες τις χωρες της περιοχής και αυτό θα ήταν καλό να ακολουθούν και οι υπόλοιποι γιατί χρειαζόμαστε όλοι για το μέλλον ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα.

Δυστυχώς έχουμε τη μοναδική γειτονική χώρα που ακολουθεί τόσο έντονα το ρόλο του ταραξία και ίσως πρέπει και η Ευρώπη - φυσικά έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, έχει γίνει αντιληπτό όπως λετε - αλλα η αρχή της αλληλεγγύης για τα κράτη μέλη κάποια στιγμή θα πρέπει να επικρατήσει και να δούμε πως θα προχωρήσομε ανάλογα με τις εξελίξεις στα πράγματα.

Αυτή τη στιγμή όμως είναι δυσάρεστη η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη περιοχή και είναι πολύ καλο που υπάρχουν τριμερείς και πολυμερείς σχέσεις της Ελλάδος με άλλους συμμάχους και χώρες αλλά νομίζω ότι μεγάλο μας πρόβλημα είναι το β' κύμα της πανδημίας.

Ξέρετε όταν αρχίσαν τα σχολεία, αν θυμάστε, είχα βρεθεί στο Καστελόριζο και είδα εκεί με μεγάλη χαρά, ιδίως τα μικρά, με πόση ευκολία -γιατί υπήρχε εκείνος ο διάλογος και η συζήτηση τι θα γίνει με τα παιδιά στα σχολεία- αποδέχθηκαν και συμφιλιώθηκαν με τη μάσκα στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν η μέρα που άνοιγαν τα σχολειά. Τα παιδιά λοιπόν έχουν πολλά να μας διδάξουν για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζομε κάποια θέματα που ίσως έχουν να κάνουν με την πειθαρχία και με την κοινωνική συμπεριφορά. Και από ότι παρατηρώ από αποτελέσματα ως τώρα ένα θέμα εμφανίζει η νεότερη γενιά. Είναι τριπλή πρόκληση που απασχολεί τους νεότερους, δηλαδή ότι τα μέτρα έχουν κάποια διάρκεια και θα χρειαστεί να έρθουν και στη συνέχεια, γιατί δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο, παντού υπάρχει κρίση και έξαρση της πανδημίας, και προκαλείται δυσαρέσκεια από αυτό. Επίσης οι νέοι έχουν πιο δυναμική ζωή, μεγαλύτερη κινητικότητα και ενδεχομένως να αισθάνονται λιγότερο ευάλωτοι. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει, είναι ότι ακριβώς η ιδιαιτερότητα και η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί κανείς να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ο ιός χτυπάει συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα λοιπόν δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, δεν αποσκοπούν σε αυτό, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των αλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και πιστεύω ότι φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη. Και αυτό είναι παρα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο να γίνει αντιληπτό. Μακάρι πραγματικά να καταλάβουμε όλοι πόσο έχουμε ευθύνη συλλογικά απέναντι στην κοινωνία, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί».

Ο πρωθυπουργός παίρνοντας εκ νέου το λόγο ανέφερε τα εξής: «Χαίρομαι που αναδεικνύετε αυτή τη διάσταση και μιας και μιλάτε για το ζήτημα των σχολείων, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή έντονη μετάδοση του ιού στα σχολεία και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Η εξήγηση την οποία δίνουνε οι ειδικοί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα και παγκόσμια , είναι ότι στα σχολεία τηρούνται ευλαβικά και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, τα βασικά μέτρα ασφάλειας με σημαντικότερο τη χρήση της μάσκας παντού.

Μιλήσατε και ως πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά φέρατε και στη συζήτηση την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το Σύνταγμα, έχετε απολυτο δίκιο να λέτε ότι εν προκειμένω η κοινωνική ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Διότι η πράξη που αφορά την ατομική ασφάλεια έχει επιπτώσεις τελικά, χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να το θέλουμε σε άλλους, σε ανθρώπους που αγαπάμε πρωτίστως, στην οικογένεια μας, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους γονείς μας αλλά και σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουμε. Γι'αυτό είναι και σωστή αυτή η διάσταση, η έμφαση να μη δίνεται μόνο στην ατομική ευθύνη, στην προστασία του εαυτού μας αλλά στην ανάγκη η ατομική ευθύνη να είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στην οποία θα χτίσουμε μια κοινωνική αλληλεγγύη, γιατί μην ξεχνάμε ότι σήμερα αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα και θα μιλήσω για αυτό σήμερα το απόγευμα, γιατί στην ουσία έχουμε λίγους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Ανησυχία για τη νέα «έκρηξη» κρουσμάτων

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την νέα «έκρηξη» κρουσμάτων την Τετάρτη (21/10).

Ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε συνολικά 865 νέα κρούσματα.

Η Αττική κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ με 331 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 181, αριθμός που απέχει πολύ από την εικόνα στην εν λόγω Περιφέρεια το τελευταίο διάστημα. Διασωληνωμένοι είναι 86 ασθενείς, ενώ κατά τη διάρκεια του περασμένου 24ώρου έχασαν τη ζωή τους ακόμη έξι ασθενείς.

Για σήμερα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί... τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Καμπανάρος: «Είχε την αίσθηση του χρέους» - Συγκλονίζουν οι συγγενείς του