ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ο κυβερνητικός συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη και το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων

Κορονοϊός: Ο κυβερνητικός συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη και το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Δυο αγκάθια έχει η κυβερνητική προσπάθεια για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού και τη δημιουργία ενός καθαρού διαδρόμου στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η ένταση που αποτυπώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα καταγεγραμμένα κρούσματα που αποδίδεται καθαρά στην υπερβολική χαλάρωση. Υψηλά ιεραρχείται η υπάρχουσα κατάσταση αλλά κυρίως η δυνητική εξέλιξη της στον ήδη επιβαρυμένο νομό Θεσσαλονίκης, ο οποίος στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκεται στο επίπεδο 3, στην κατηγορία δηλαδή της αυξημένης επιτήρησης.

Την ανησυχία επιδεινώνει ο χαμηλός μέσος όρος στην ηλικία των νοσούντων από τον Covid-19. Στοιχείο που συνεπάγεται την σύσταση αλλά και την πιθανή διεύρυνση πυρήνων υπερμετάδοσης του ιού στον νομό.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις έξι το πρωί θα συμβάλλουν στην βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας η οποία δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Άλλωστε η επικαιροποίηση των περιορισμών που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό αποσκοπεί στην αποτροπή μιας ραγδαίας επιδείνωσης.

Ενδιάμεσος σταθμός για την αποτίμησή της επίπτωσης τους στην αποκλιμάκωση της κατάστασης αποτελεί το προσεχές δεκαπενθήμερο. Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει διαμηνύσει ότι το γενικό lockdown δεν αποτελεί μια επιλογή που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Από την άλλη η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο είναι ξεκάθαρο ότι εξαρτάται από την εφαρμογή των υφιστάμενων.

Το ψυχολογικό φράγμα για μια ενδεχόμενη αναβάθμιση τους προσδιορίστηκε με σαφήνεια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από έναν τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, που θα αποτυπώνονται σε μια σταθερή χρονικά ροή.

«Αν τηρήσουμε τα μέτρα και διατηρηθούμε στα 800 κρούσματα το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει με τις ενισχύσεις στις ΜΕΘ. Αν όμως ξεφύγουμε τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για νέα μέτρα που πάντα έχουν στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Πέτσας σε διαδοχικές τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Αυτό θα συνεπαγόταν, όπως την ενίσχυση των υπαρχόντων μέτρων. Πέραν τη απαγόρευσης μετακινήσεων από τον «κόκκινο» νομό σε μια όμορη, γεωγραφικά περιοχή, η οποία κατηγοριοποιείται χαμηλότερα στο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, θα επέφερε μια ενισχυμένη αναστολή εμπορικών δραστηριοτήτων, αλλά και την εφαρμογή ενός ισχυρότερου πλέγματος με μέτρα αποκλεισμού.

Είναι επίσης επιλογές που δεν βρίσκονται στο τραπέζι διότι ταυτόχρονα με τον μεγάλο στόχο της ανάσχεσης του κορονοϊού, τα μέτρα που βγαίνουν από την κυβερνητική φαρέτρα επιδιώκεται να έχουν τις ηπιότερες, δυνατές, επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στην οικονομική δραστηριότητα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ταγίπ Ερντογάν: «Σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες» - Το τέλος του πλησιάζει