ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Αγγίζουμε» τα 1.000 κρούσματα - Αγωνία για τις ΜΕΘ - Συναγερμός σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός: «Αγγίζουμε» τα 1.000 κρούσματα - Αγωνία για τις ΜΕΘ - Συναγερμός σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Για δεύτερη συνεχή μέρα καταρρίφθηκε το ρεκόρ των κρουσμάτων στη χώρα, καθώς το Σάββατο ανακοινώθηκαν 935 νέα. Έκτακτη σύσκεψη σήμερα, υπό τον Χαρδαλιά, στις Σέρρες για την έξαρση της πανδημίας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το Σάββατο 935 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν τα 228 και 217 από τα νέα κρούσματα σε 24 ώρες αντίστοιχα. Κρίσιμη η κατάσταση και στις Σέρρες, όπου σπεύδει εκτάκτως σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29.992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3.828 (12.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 91 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακόμη, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 564 θανάτους συνολικά στη χώρα. 213 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Από τα 935 κρούσματα του νέου κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα 887 είναι εγχώρια, εκ των οποίων τα 47 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 με ιχνηλατήσεις ήδη γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αναλυτικότερα:

- 44 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 228 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 217 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. 'Αρτας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,εκ των οποίων 2 συνδέεται με γνωστές συρροές

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

- 30 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις ήδη γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

- 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στις Σέρρες εσπευσμένα σήμερα ο Χαρδαλιάς

Τις Σέρρες θα επισκεφθεί εσπευσμένα σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα σε συνέχεια της επιδημιολογικής έξαρσης Covid-19 που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα πραγματοποιήσει στις 9:30 ευρεία σύσκεψη μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τον δήμαρχο της πόλης, Αλέξανδρο Χρυσάφη, καθώς επίσης και με δημάρχους της περιοχής, για τον καλύτερο συντονισμό και τη βέλτιστη απόκριση όλων των τοπικών φορέων στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Τον Νίκο Χαρδαλιά θα συνοδεύσουν, επίσης, στελέχη της Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και η αποστολή θα προσγειωθεί στις 9 το πρωί στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών (Ραιδεστού).

Στο επίπεδο 3 οι Σέρρες - Έκκληση για τήρηση των μέτρων

Από τις 23 Οκτωβρίου ολόκληρη η περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει περάσει στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την λοίμωξη Covid-19 και ισχύουν τα μέτρα που αφορούν τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο πορτοκαλί, δηλαδή στο επίπεδο 3. Επιπλέον, με βάση τα νέα δεδομένα, από χθες Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις Σέρρες, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, (μάσκα παντού), σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είχε απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των Σερρών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα αυτοπροστασίας ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει ότι «Οι Σέρρες είναι on alert» καθώς υπάρχει «τεράστιο θέμα», «διότι η έξαρση είναι εξαιρετικά επιθετική».

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν το Σάββατο στην περιφερειακή ενότητα των Σερρών ήταν 54, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Μάλιστα κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρέθηκε από τις 21 Οκτωβρίου και για τρεις ημέρες στην πόλη των Σερρών προκειμένου να διενεργήσει τεστ για τον κορονοϊό σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές - Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) εντάσσονται οι Π.Ε Καστοριάς, Κοζάνης, ενώ ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3, (Αυξημένης Επιτήρησης) είναι η περιφέρεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο καθώς και οι οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού επιβάτες. Επιπλέον δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία. Ακόμη, όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.

Όσον αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 12μιση τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.

- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Επιπλέον, από σήμερα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 , δηλαδή στην Καστοριά και στην Κοζάνη, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Το ίδιο θα ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.

Κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση

ΦΕΚ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊος - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έρημο Σαββατόβραδο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη