ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Σέρρες: Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown με 239 ενεργά κρούσματα - Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Κορονοϊός - Σέρρες: Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown με 239 ενεργά κρούσματα - Τι είπε ο Χαρδαλιάς
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι εξελίξεις: «Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown οι Σέρρες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απ.Τζιτζικώστας, στην έναρξη της σύσκεψης υπό τον Ν.Χαρδαλιά. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως στην περιοχή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα και 442 επαφές υψηλού κινδύνου.

«Η Βόρεια Ελλάδα δέχεται μεγάλη επιδημιολογική επίθεση», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Σερρών, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Όπως είπε ο υφυπουργός, στην περιοχή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα, με μεγάλες μετακινήσεις σε άλλες περιοχές στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ενώ 442 στενές επαφές υψηλού κινδύνου.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε εντατικοποίηση ελέγχων, στοχευμένα τεστ και ενημέρωση του κόσμου για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε, ότι δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας.

«Άμεσοι σύμμαχοί μας οι νέοι άνθρωποι», τόνισε, καλώντας τους να δώσουν μαζί τη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. «Η περιοχή έχει δείξει και στην πρώτη φάση της πανδημίας, ότι μπορεί να την κερδίσει», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία, καθώς όπως είπε, δεν παρουσιάζουν εσωτερική συρροή. «Είναι ένα θέμα, το πού θα βρίσκονται τα παιδιά, εάν είναι κλειστά τα σχολεία. Παντού στον κόσμο τα σχολεία κλείνουν τελευταία. Ωστόσο, παραμένουμε σε συναγερμό», δήλωσε.

Αρκουμανέας: 25.000 τεστ καθημερινά σε όλη τη χώρα

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε, ότι στόχος των τεστ που γίνονται όλες αυτές τις μέρες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία των Σερρών, είναι να βρεθούν τα θετικά κρούσματα και να απομονωθούν, ώστε να μην υπάρχει μετάδοση του ιού - και όχι για να τεθεί η πόλη σε lockdown. Προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να προσέρχονται στα υπαίθρια συνεργεία και να υποβάλλονται στο τεστ, καθώς μόνο έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η μείωση της μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ακόμα, ότι καθημερινά σε όλη την Ελλάδα γίνονται περί τα 25.000 τεστ και ότι «ανεξάρτητα σε ποιά κατηγορία βρίσκεται μια περιοχή, επιβάλλεται όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και να ακούνε τις συμβουλές των ειδικών».

«Θέλουμε τις επόμενες εβδομάδας να δούμε τα μέτρα να αποδίδουν και στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν να υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και οι όμοροι δήμοι να αναμένεται να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ είπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και στις δυο περιοχές είναι χαμηλός, παραμένοντας στα 28 με 29 χρόνια - άρα αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ένταση και πίεση, τόσο στους νέους ανθρώπους, όσο και στον μεγαλύτερο σε ηλικία πληθυσμό.

Τζιτζικώστας: Ένα βήμα πριν το καθολικό lockdown η περιοχή

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στις δηλώσεις του επισήμανε ότι τις επόμενες ώρες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας, των δήμων και της αστυνομίας, θα εντατικοποιηθούν με βασικό στόχο την πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και τα οποία εφαρμόζονται και στην πόλη των Σερρών που βρίσκεται στο στάδιο 3. Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμα, ότι στόχος της σημερινής σύσκεψης είναι η αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία και την οικονομία, και πρέπει να αποφθεχθεί με κάθε μέσο και τρόπο.

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμη» την κατάσταση στο δήμο Σερρών, λέγοντας ότι η πόλη και η περιφερειακή ενότητα γενικότερα, βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη μέτρων που οδηγούν σε καθολικό lockdown.

Ο κ.Τζιτζικώστας, στην έναρξη της ευρείας σύσκεψης, τόνισε ότι το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού εστιάζεται κατά 90% στο δήμο Σερρών.

«Η αύξηση των κρουσμάτων», υπογράμμισε ο κ.Τζιτζικώστας, «είναι μεγάλη και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα από όλους, η πόλη των Σερρών θα περάσει στο επόμενο επίπεδο 4».

«Είμαστε όλοι κουρασμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, «από τα συνεχή μέτρα που εφαρμόζονται, όμως μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή ικανή φαρμακευτική αγωγή απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας γιατί μόνο έτσι θα μειώσουμε την έξαρση της πανδημίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Η νέα τουρκική NAVTEX και το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου - Πού το πάει ο Ερντογάν;