ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Συνελήφθη ο καπετάνιος του φορτηγού που χτύπησε το «Καλλιστώ»

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Συνελήφθη ο καπετάνιος του φορτηγού που χτύπησε το «Καλλιστώ»
Το «Καλλιστώ» την ώρα της ρυμούλκησης
InTime

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Ο καπετάνιος του πλοίου «Maersk Launcestοn» που προσέκρουσε στο ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» είναι στα χέρια των ελληνικών αρχών για να διερευνηθούν οι συνθήκες του ναυτικού ατυχήματος.

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης (27/10) έξω από το λιμάνι του Πειραιά, όταν λίγο μετά τις 7:30 το φορτηγό πλοίο «Maersk Launcestοn», υπό πορτογαλική σημαία και με προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας, προσέκρουσε στο ελληνικό ναρκοθηρευτικό πλοίο «Καλλιστώ».

Άμεσα ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έσπευσαν σκάφη και από το λιμενικό στο σημείο. Στο «Καλλιστώ» καταστράφηκε ολοσχερώς η πρύμνη και το πλοίο πήρε κλίση, με το πλήρωμα των 27 ατόμων να μετακινείται προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που είχε αρχίσει να μπαίνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην επιχείρηση που στήθηκε για να μεταφερθεί το πλήρωμα στη στεριά συνέδραμαν και ρυμουλκά, με τους 27 επιβαίνοντες στο «Καλλιστώ» να είναι πλέον ασφαλείς. Μόνο δυο ήταν οι τραυματίες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχουν κάποια κατάγματα, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο καπετάνιος του πλοίου «Maersk Launcestοn» έχει συλληφθεί ενώ έχει απαγορευτεί ο απόπλους του. Πρόκειται για ένα πλοίο μήκους 266 μέτρων και πλάτους 36 μέτρων, που είχε προορισμό το Τσανάκαλε της Τουρκίας, το οποίο όμως θα μείνει τώρα ανοικτά του Πειραιά για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ήδη τα στελέχη και οι εμπειρογνώμονες του Πολεμικού Ναυτικού και του λιμενικού έχουν ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Το «Καλλιστώ» εν τω μεταξύ ρυμουλκείται προς τον ναύσταθμο, με την κλίση που έχει πάρει από το ατύχημα να παραμένει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το πλοίο μπορεί να σωθεί, παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε τεράστια ζημιά από την πρόσκρουση με το φορτηγό πλοίο.

Σχετικά με το περιστατικό, μίλησε και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega». «Έχουμε δυο τραυματίες, ενημερώθηκα από τον κεντρικό λιμενάρχη. Το περιστατικό έγινε πριν από τις 8:00 το πρωί, κόπηκε ένα τμήμα του δικού μας πλοίου, ρυμουλκείται τώρα στον ναύσταθμο. Ήταν ένα περιστατικό ατυχές, θα δούμε για τις ευθύνες θα εξεταστούν όλα αυτά», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Ενημερώθηκα από το πρωί, ήρθα να δω την κατάσταση από τα βράχια της πειραϊκής. Πιστεύω πως το περιστατικό λήγει ομαλά από τη στιγμή που δεν υπάρχουν θύματα. Βαίνει ομαλά η κατάσταση».

Το χρονικό της σύγκρουσης των πλοίων

Συναγερμός στο λιμάνι του Πειραιά μετά τη σύγκρουση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού με το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON που μετέφερε κοντέινερ, έξω από το λιμάνι του Πειραιά, λίγο μετά τις 07:30 το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του, με αποτέλεσμα να κοπεί στη μέση και να πάρει μεγάλη κλίση.

Το πλήρωμα του ναρκαθηρευτικού «Καλλιστώ», στο οποίο σημειώθηκε ελεγχόμενη εισροή υδάτων έπειτα από τη σύγκρουση, περισυνελέγη από παραπλέον πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα του πολεμικού πλοίου, που μετέφερε συνολικά 27 άτομα που διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο.

Στο «Καλλιστώ», που έχει πάρει κλίση, και είναι πλέον σταθερή η κατάστασή του παραμένουν τέσσερα άτομα του πληρώματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης.

Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Στο σημείο βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού και παραπλέοντα πλοία, ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση ρυμούλκησης του «Καλλιστώ».

Στις πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, φαίνονται τα μέλη του πληρώματος να έχουν μεταφερθεί προς τη μια πλευρά του πλοίου, ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν στα πλοιάρια που έσπευσαν για βοήθεια.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ αναφέρει:

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ.

Ποιο είναι το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»

Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας

Eίναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ.Σ.ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα: Ο «πόλεμος» με Μακρόν και ΗΠΑ ξυπνά τους τζιχαντιστές