ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: Αγωνία και εικόνες καταστροφής από τα 6,7 Ρίχτερ - Τσουνάμι «σάρωσε» το λιμάνι

Σεισμός στη Σάμο: Αγωνία και εικόνες καταστροφής από τα 6,7 Ρίχτερ - Τσουνάμι «σάρωσε» το λιμάνι
samos24.gr

Σεισμός:Παλαιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές στο Καρλόβασι και στο Βαθυ της Σάμου, και κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού. 

Ισχυρές ζημίες σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο της Σάμου, αλλά και τραυματισμοί πολιτών, από τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι. Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου, σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι μικρότερο των 10 χιλιομέτρων, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

Συγκλονίζουν οι πρώτες εικόνες από το σημείο του Νίκου Χατζηιακώβου:

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στη Σάμο για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των ζημιών από τον μεγάλο σεισμό.

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13.51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτήρια και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 τραυματίες στη Σάμο.

Η εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι κατέρρευσε μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ έχουν καταρρεύσει δύο ακατοίκητα κτήρια στο Βαθύ.

Στο facebook κάτοικος του νησιού ανέβασε βίντεο που δείχνει τα νερά της θάλασσας να έχουν βγει στη στεριά και να έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία.

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Φωτογραφίες από samosvoice.gr - samos24.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Διάγγελμα Μητσοτάκη: Οι τρεις ταχύτητες του σχεδίου που μπαίνει σε εφαρμογή τον Νοέμβριο