ΕΛΛΑΔΑ

Ξενύχτησε η Σάμος: Δεκάδες μετασεισμοί μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ

Ξενύχτησε η Σάμος: Δεκάδες μετασεισμοί μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ
ΙΝΤΙΜΕ

Σεισμός: Δεκάδες μετασεισμοί σημειώθηκαν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής - Τις πληγές τις μετράει η Σάμος από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που προκάλεσε σοβαρές ζημιές και έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα - Πανελλήνιος θρήνος για τους δύο μαθητές που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο Βαθύ.

Δεκάδες μετασεισμοί ακολούθησαν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε δύο παιδιά στη Σάμο όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε.

Η πλειοψηφία των μετασεισμών παρατηρείται στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου. Ένας από αυτούς ήταν και ο μετασεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 03:40 σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο καθώς οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται κρίσιμα για την εξέλιξή του.

Οι κάτοικοι του νησιού το βράδυ που πέρασε διανυκτέρευσαν έξω από τα σπίτια τους και μακριά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες για να μην κινδυνεύσουν σε περίπτωση ισχυρού μετασεισμού.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί εικόνες από το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε το νησί της Σάμου μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου:

Τουλάχιστον 24 νεκροί στην Τουρκία

Στην Τουρκία, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών έκανε λόγο για 24 νεκρούς.

Υπάρχουν επίσης σχεδόν 800 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στη Σμύρνη ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Δήμαρχος Δυτ. Σάμου στο Νewsbomb.gr: Η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη, είναι... μαύρη

Ο Δήμαρχος δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης περιγράφοντας την εφιαλτική κατάσταση που βιώνει το νησί μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδο ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής μιλώντας στο Newsbomb.gr: «Η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη. Είναι... μαύρη. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά το χειρότερο είναι πώς θρηνούμε την απώλεια δύο ψυχών. Δύο νέων παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα».

Όπως τόνισε σε ολόκληρο το νησί έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές σε πολλά κτήρια (σπίτια, σχολεία, ναοί) ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν τη Σάμο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πολιτεία που από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στο νησί, τόσο με τον υφυπουργό Πολιτική Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο τους όσο και με το τηλεφώνημα συμπαράστασης που δέχθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κρίσιμο για την εξέλιξη του φαινομένου είναι το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς μπορεί να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός έως και 6 Ρίχτερ.

Θρήνος σε όλη την Ελλάδα για τα δύο παιδιά

Τα 6,7 Ρίχτερ που «χτύπησαν» τη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής, είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δύο παιδιών.

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές, βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο κέντρο της πόλης της Σάμου.

Πώς έγινε η τραγωδία

Την ίδια ώρα οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως γύρω από το δυστύχημα σοκάρουν. Τα δύο παιδιά, αμέσως μετά το σεισμό, έφυγαν από το σχολείο τους. Την ώρα, ωστόσο που περνούσαν από στενό της πόλης, τοίχος από παλιό κτίσμα κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε.

Παρά τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να απεγκλωβιστούν ζωντανά τα παιδιά δεν τα κατάφεραν.

Το σημείο, όπου έχασαν την ζωή τους τα δυο παιδιά ήταν πολύ στενό και πιθανότατα δεν μπόρεσαν να προφυλαχθούν.

Βίντεο από το σημείο της τραγωδίας

Κάτοικος της Σάμου ανέβασε στο Facebook βίντεο από το σημείο όπου έπεσε ο τοίχος.

Στο βίντεο καταγράφονται οι δραματικές προσπάθειες των διασωστών και των πυροσβεστών να απεγκλωβίσουν του δύο μαθητές.

Εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά και ένα 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ενώ μια γυναίκα τραυματίας μεταφέρθηκε στην Αθήνα με αεροδιακομιδή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα νέα μέτρα - Lockdown σε εστίαση γυμναστήρια και περιορισμός κυκλοφορίας