ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πότε θα αρθεί - Τι θα ανοίξει πρώτο - Το σχέδιο για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση

Lockdown: Πότε θα αρθεί - Τι θα ανοίξει πρώτο - Το σχέδιο για σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση
INTIME

Πρόσω ολοταχώς για παράταση οδεύει το lockdown στην χώρα. Ο σχεδιασμός για το σταδιακό άνοιγμα για να… «κάνουμε Χριστούγεννα».

Μέρα-μέρα μετρά η κυβέρνηση ο διάστημα που περνά κατά τη διάρκεια του lockdown περιμένοντας τα πρώτα σημάδια κάμψης της επιδημειολογικής έξαρσης στην χώρα. Τα κρούσματα ωστόσο παραμένουν υψηλά και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι αφόρητη.

Από την άλλη η Οικονομία είναι ένα κεφάλαιο τις πληγές του οποίου κανείς δεν ξέρει ακόμα. Το πρώτο κύμα της πανδημίας άφησε πίσω του μία οικονομική δυσπραγία η οποία ωστόσο έγινε ανεκτή από τον κόσμο της αγοράς με την ελπίδα της ταχείας ανάκαμψης μετά και την θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο δεύτεροι κύμα, ωστόσο η πίεση είναι μεγάλη.

Η αγορά ωστόσο έκλεισε για δεύτερη φορά και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εύλογα γεννώνται τα ερωτήματα σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων περιορισμού και πόσο θα διαρκέσει αυτή η εφήμερη κανονικότητα. Και εάν το δεύτερο εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και τον εμβολιασμό των πολιτών το δεύτερο έχει άμεση σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η παράταση του απαγορευτικού θεωρείται δεδομένη και πέραν της 30ης Νοεμβρίου με ορίζοντα το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου καθώς όπως συζητείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο εάν αρθεί κατά την αρχική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί, τότε όχι μόνο θα χαθεί σύντομα το όποιο κέρδος στα ημερήσια κρούσματα, αλλά η πίεση στο ΕΣΥ θα επανέλθει πολύ σύντομα, εάν και εφόσον τότε είναι σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι σήμερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση να ανοίξουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και το λιανεμπόριο, όπου δεν καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και υπερμετάδοση, ενώ στη συνέχεια καφετέριες κι εστιατόρια.

«Υπάρχει σχεδιασμός η εστίαση να ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα, με κανόνες και ωράριο», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ. Παρότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και άλλα lockdown το επόμενο διάστημα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι η αγορά θα ανοίξει από την 1η Δεκεμβρίου.

«Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων» τόνισε ο κ. Πέτσας, και υπογράμμισε πως μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

«Τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν μέχρι τις γιορτές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Όπως έχει δείξει και η εμπειρία του Μαϊου, τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν συνδέονται με υπερμετάδοση. Είναι πιο εύκολη η επιτήρηση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr