ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Απίθανο να λήξει την 1η Δεκεμβρίου – Κριτήριο ο καιρός για τη Νότια Ελλάδα

Lockdown: Απίθανο να λήξει την 1η Δεκεμβρίου – Κριτήριο ο καιρός για τη Νότια Ελλάδα
InTime

Lockdown: Θεωρείται… άπιαστο όνειρο το να τελειώσουν τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας την 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιο Τσακρή. Τι ρόλο παίζει η μεταβολή θερμοκρασίας σε κάθε περιοχή και γιατί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, σε σχέση με αυτές στο νότιο μέρος της χώρας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τσακρή.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο γιατί η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει τόσο μεγάλη έξαρση στην εξάπλωση του κορονοϊού σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, κι εξήγησε πως για τη Νότια Ελλάδα το μεγάλο crash – test θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας της επόμενης εβδομάδας.

«Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά αυτό ήταν που έδωσε τη δυναμική της επιδημίας στην Ευρώπη. Το επιδημικό κύμα κάμπτεται με δυσκολία. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο περίπου 10% έχουν μειωθεί τα κρούσματα που καταγράφονται, κάτι που δείχνει ότι στη χειμερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να κάμψεις την εξάπλωση του ιού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακρής.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το λοκντάουν 1η Δεκεμβρίου, πολύ δύσκολο, λίγο αργότερα μπορεί να γίνει κάποια άρση περιορισμών... Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά».

Σαν μέλος της επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, υποστήριξε πως υπάρχει μια σκέψη για να αρθούν σταδιακά κάποια μέτρα λίγο πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση», σχολίασε ενώ στάθηκε κι αυτός με τη σειρά του στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα κρίνουν την πορεία της πανδημίας.

«Να δούμε πόσο αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα μέτρων που λαμβάνονται... Θα δούμε και τις επόμενες μέρες και εβδομάδες πριν δούμε που θα πρέπει να κατευθυνθούμε για την καλύτερη αντιμετώπιση της επιδημίας. Είναι γεγονός, ότι εδώ υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας όπως καταγράφεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ», ήταν τα λόγια του.

Ο κ. Τσακρής υποστήριξε ακόμα πως η Ελλάδα στο πρώτο lockdown το αποφάσισε νωρίτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο, καμία χώρα στο δεύτερο κύμα δεν εκτίμησε ότι με τις πρώτες αλλαγές θερμοκρασίας θα υπάρξει και πάλι η εκτίναξη που παρατηρούμε καθημερινά. «Όλη η Ευρώπη νομίζω υποεκτίμησε τη δυναμική του ιού για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο - Μάρτιο που νομίζαμε ότι ο ιός ήταν μόνο για την Κίνα. Δεν έγινε καλά αντιληπτό ότι ο ιός θα ακολουθήσει το κλασικό επιδημιολογικό κύμα που ξεκινά με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Όλη η Ευρώπη βρέθηκε με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τουρισμό, συγχρωτισμό, χαλάρωση μέτρων, συναθροίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τον ρυθμό μετάδοσης του ιού που δείχνει να έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα δούμε αν η επιβράδυνση θα συνεχιστεί. Καταγράφεται πτώση του ενεργού ρυθμού αναπαραγωγής θα περιμένουμε μερικές μέρες για να κάνουμε κάποιες συστάσεις. Θα είναι μικρή και σταδιακή η πτώση (των κρουσμάτων) αν το καταφέρουμε και αν δεν μας δημιουργήσουν νέα δεδομένα οι καιρικές συνθήκες», σχολίασε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεταδίδεται τελικά στο Σούπερ Μάρκετ; Όλη η αλήθεια - Τι είπε ο Μαγιορκίνης