ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Τι φοβούνται οι ειδικοί; Τη ραγδαία αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων

Κρούσματα σήμερα: Τι φοβούνται οι ειδικοί; Τη ραγδαία αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων
INTIME

Κρούσματα σήμερα: Ο κορονοϊός θερίζει και οι λοιμωξιολόγοι - μέλη της επιτροπής αναμένουν περαιτέρω εκτίναξη του αριθμού των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αλλά και των διασωληνώσεων.

Το ξεκαθάρισε, χθες άλλωστε, η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, προϊδεάζοντας τον ελληνικό λαό για τα δυσάρεστα που είναι μπροστά...

«Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτήν την εβδομάδα», είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τη Δευτέρα 23/11, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων.

Και η σημερινή μέρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, αφού οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η καταγραφή κρουσμάτων, με δεδομένο ότι φεύγουμε από το Σαββατοκύριακο που ο αριθμός των τεστ παραμένει σταθερά μειωμένος σε σχέση με τις καθημερινές που λειτουργούν τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής θέλουν ακόμα 15 ημέρες για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ώστε να δώσουν το όποιο πράσινο φως για το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και την όποια άρση των περιοριστικών μέτρων.

Γι' αυτό και δεν δίνουν καμία σημασία στη φημολογία για το άνοιγμα των σχολείων την 7η Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή με το ΕΣΥ στο κόκκινο και τα κρούσματα πάνω από 1.000 καθημερινά, θα μοιάζει με... αυτοκτονία, ικανή να φέρει στη χώρα μας το τρίτο κύμα πολύ πριν την ώρα του.

Ανακοινώνοντας τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι τα «σημερινά κρούσματα ανέρχονται σε 1.388, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν τους 549 και οι νεκροί τους 84 σε 24 ώρες».

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε, λέγοντας πως στην Επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως το 81% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική έχει καταληφθεί, ενώ στη Θεσσαλονίκη κατειλημμένο είναι το 99% των κλινών ΜΕΘ.

Για τη Θεσσαλονίκη η καθηγήτρια είπε, ότι παρατηρείται μία σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα, «ίσως και μία μείωση», ωστόσο, «δεν μειώνονται με την ρυθμό που θα περιμέναμε».

Η καθηγήτρια εξήγησε, ότι η διασπορά του κορονοϊού είναι πολύ μεγάλη στην κοινότητα και πως αυτό που θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων είναι η συνάθροιση σε σπίτια.

«Θα πρέπει ο καθένας να κάνει το δικό του lockdown, να επιλέξει τη φούσκα του μέσα στην οποία, θα επιλέξει τα άτομα με τα οποία θα συναναστρέφεται», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η νόσος μοιάζει με μία απλή γρίπη, μίλησε με βάση τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι καμία χρονιά οι θάνατοι από γρίπη δεν ξεπερνούσαν τους 200, ενώ τώρα, από κορονοϊό έχουν πεθάνει περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τονίζοντας πως ο ιός μας αφορά όλους.

«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν μόνο τους συνανθρώπους μας άνω των 80 ετών», είπε στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου, για να δώσει αμέσως τον αντίλογο ότι «η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται είναι σταθερή και παραμένει στα 80 έτη, αλλά εδώ πάλι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μόνο κατά τον μήνα Νοέμβριο, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, χάθηκαν περισσότεροι από χίλιοι συνάνθρωποί μας από κορονοϊό. Το 85% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 και αυτό πάλι παραμένει σταθερό. Όμως μόνο μέσα στον Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 συνάνθρωποι μας ηλικίας μικρότερης των 65 και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών».

«Η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρότερες ηλικίες, δηλαδή στα άτομα κάτω των 65 ετών, εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία τους αλλά και από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και τον χρόνο που απαιτείται» τόνισε. «Ήδη το σύστημα αυτό έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».

«Συνεπώς πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ» κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 549 οι διασωληνωμένοι, 84 νέους θανάτους και 1388 νέες μολύνσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ