ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Κωδικός «Χριστούγεννα» - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις - Θα ανοίξουν τα μαγαζιά;

Lockdown: Κωδικός «Χριστούγεννα» - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις - Θα ανοίξουν τα μαγαζιά;

Κορονοϊός: Έρχονται αποφάσεις ενόψει Χριστουγέννων - Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η εβδομάδα που διανύουμε, αναφορικά με το πώς θα περάσουμε τις επόμενες εβδομάδες αλλά και τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και οι λοιμοξιολόγοι παρακολουθούν στενά το πώς διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα η επιδημιολογική καμπύλή της χώρας, ώστε να μπορέσουν να πάρουν αποφάσεις ενόψει εορτών.

Σημειώνεται, ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λήγει η κανονική διάρκεια του ολικού lockdown, το οποίο είχε ανακοινωθεί και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου. Πλέον, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει παράταση του lockdown, όμως η κυβέρνηση εξετάζει τόσο το άνοιγμα των σχολείων εντός του Δεκεμβρίου -με την ημερομηνία να ακούγεται να είναι η 7η Δεκεμβρίου- όσο και το άνοιγμα των καταστημάτων - στις 14 Δεκεμβρίου-, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, αλλά πάντα με ιδιαίτερη προσοχή. Πληροφορίες αναφέρουν και το άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς σε ωράρια και πληρότητα.

Παράλληλα, στις περιοχές που βρισκόμαστε κατά το lockdown που διανύουμε, αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να περάσουμε τις μέρες των Χριστουγέννων. Και αυτό, γιατί, παρόλο που αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικοί δείκτες και υπάρξει ένα προσεκτικό άνοιγμα στην αγορά, προκειμένου να «κινηθεί» η οικονομία, αυτό δεν θα ισχύσει και για τις μετακινήσεις των πολιτών που θα παραμείνουν στο υπάρχον καθεστώς.

Για όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό ότι ισχύει δηλαδή και αυτή τη στιγμή. Επίσης, θα παραμένουν κλειστά τα χειμερινά θέρετρα, καθώς οι Αρχές φοβούνται φαινόμενα συνωστισμού, ενώ κλειστά θα είναι και τα χιονοδρομικά κέντρα. Το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, μετά το πέρας του lockdown, χωρίζοντας την χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Πάντως, πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσο έχει ανακοπεί η ορμή του κορονοϊού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου, σημειώνεται, πως το ιατρικό προσωπικό δίνει καθημερινή μάχη για να κρατηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως υπάρχει μείωση των νέων κρουσμάτων, όχι όμως των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και απλές κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (23/10) καταγράφηκαν, 549 οι διασωληνωμένοι -το οποίο ήταν και αρνητικό ρεκόρ-, 84 νέους θανάτους και 1388 νέες μολύνσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να επιδείξουμε πολύ μεγάλη προσοχή και εν μέσω lockdown και όταν θα έρθει η ώρα να αρθούν ένα-ένα τα περιοριστικά μέτρα.

«Χρειάζεται από όλους σύνεση, σοβαρότητα, ενσυναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, του διπλανού μας, του πατέρα μας, της μάνας μας, του φίλου μας. Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα. Αυτή τη στιγμή δίνεται μία μάχη. Πρέπει να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων και να πάρει ανάσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτές οι δύο είναι οι βασικές μεταβλητές για να μπορέσουμε σταδιακά, βήμα-βήμα, να επανέλθουμε σε μία μερική κανονικότητα».

Τέλος, ερωτηθείς πώς θα γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «μέρα με τη μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και όσες αποφάσεις είναι να παρθούν θα παρθούν στην ώρα τους και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα» ενώ συμπλήρωσε ότι «να είναι όλοι σίγουροι ότι όταν θα μπούμε στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των όποιων περιορισμών το βασικό μας κριτήριο θα είναι όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση και τα αξιολογούμε».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Lockdown: Γιατί δεν θα ανοίξει τίποτα μέχρι την Πρωτοχρονιά