ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα (24/11): Ο εφιάλτης είναι εδώ - Στερεύουν οι ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα (24/11): Ο εφιάλτης είναι εδώ - Στερεύουν οι ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα - Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνει το ιατρικό προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δομές υγείας στη Θεσσαλονίκη.

«Σαρώνει» το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη χώρα να διανύει τη τρίτη εβδομάδα του lockdown. Κι ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται όσο ποτέ άλλοτε, οι ειδικοί αναμένουν μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα καθώς και ένα κρίσιμο 15ήμερο ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική για περιστατικά κορονοϊού γεμίζουν με γρήγορους ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ:

  • Στο Σισμανόγλειο βρίσκονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • Στο Ελπίς 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Στο ΝΙΜΤΣ 4 ασθενείς στις 4 κλίνες
  • Στο Σωτηρία 66 ασθενείς στις 79 κλίνες.
  • Στο Γ. Γεννηματάς 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • Στον Ευαγγελισμό 32 ασθενείς στις 32 κλίνες. Από τις 12 κλίνες ΜΑΘ είναι καλυμμένη η μία όπου νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και 11 είναι κενές.
  • Στο Ασκληπιείο 12 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • Στο Αττικό 23 ασθενείς στις 23 κλίνες.

Συνολικά, λειτουργούν 201 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Καλυμμένες είναι οι 177 και κενές 24.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος μέσω ανακοίνωσής του καταγγέλλει πως «σχεδιάζουν να ανοίξουν νέες κλίνες σε χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες με λειψό, ανειδίκευτο και με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία προσωπικό, όπως έγινε με το Σωτηρία».

Συγκεκριμένα, λέει πως «στο Σωτηρία άνοιξαν κλίνες ΜΕΘ από τη δωρεά της Ελληνικής Βουλής με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία και από τα έσω του νοσοκομείου αποδυναμώνοντας τις κλινικές».

«Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

Μιλώντας στο MEGA, ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, «η κατάστασή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη», πρόσθεσε επιπλέον πως οι μονάδες είναι γεμάτες και η αγωνία έχει μεταφερθεί στα τμήματα, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη.

Πλέον, γίνεται προσπάθεια στο νοσοκομείο να διακινήσουν τους ασθενείς ώστε να εξοικονομήσουν κρεβάτι. «Πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι ΜΕΘ», τόνισε.

Με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, απλώς άνοιξε η πύλη εισόδου, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα ελαφριά περιστατικά δίνοντας χώρο στα βαριά. «Την εφημερία πρέπει να την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, όχι με επιστράτευση αλλά με ένταξη», σημείωσε.

Προειδοποίησε πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και δεν ληφθούν και άλλα μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι βαριά ασθενείς δε βρίσκουν ΜΕΘ, τότε θα αυξηθεί η θνητότητα.

Για τις αιτίες της διασποράς υποστήριξε πως αυτές είναι το γεγονός ότι οι πολίτες δε δείχνουν μεγάλο βαθμό συμμόρφωσης με τα μέτρα αυτοπροστασίας και ειδικά αυτοί που είναι μολυσμένοι και δεν το ξέρουν ή έχουν ελαφρά συμπτωματολογία.

«Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο αυστηρά περιοριστικά μετρά», τόνισε. «Χρειαζόμαστε καθολικό lockdown», συμπλήρωσε.

«Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα» πρόσθεσε, μιλώντας στον ANT1.

Συνέχισε λέγοντας, «Πλέον, ο ΕΟΔΥ δεν μετράει κρούσματα, είναι οι εισαγωγές που γίνονται στα νοσοκομεία, οι οποίες αποτυπώνουν μεγάλη διασπορά του ιού. Οι εισαγωγές έχουν αυξητική τάση με αποτέλεσμα να αυξάνετε ο όγκος στα νοσοκομεία»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Lockdown: Γιατί δεν θα ανοίξει τίποτα μέχρι την Πρωτοχρονιά