ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Νέα έκρηξη και πισωγύρισμα; «Βαρόμετρο» η σημερινή μέρα

Κρούσματα σήμερα: Νέα έκρηξη και πισωγύρισμα; «Βαρόμετρο» η σημερινή μέρα
InTime

Κρούσματα σήμερα: Οι αριθμοί αναμένεται να «μιλήσουν» την Τρίτη (24.11) και να επιβεβαιώσουν αν υπάρχει όντως η βελτίωση για την οποία εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ειδικοί. Τι θα σημαίνει πιθανή νέα αύξηση στους αριθμούς. Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση με διασωληνωμένους και θανάτους.

Καθοριστική είναι αυτή η εβδομάδα που διανύουμε για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Εξαρχής οι ειδικοί είχαν ξεκαθαρίσει πως η 3η εβδομάδα του lockdown θα ήταν αυτή που θα άρχιζε να δείχνει μια μικρή βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Τη Δευτέρα (23.11) έγινε λόγος για μια σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, ενώ οι επιστήμονες εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την απόδοση των μέτρων στο σύνολό τους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, παρατηρήθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με 549 συμπολίτες μας να είναι διασωληνωμένοι ενώ ανακοινώθηκαν επιπλέον 84 θάνατοι, εκτινάσσοντας το σύνολο στους 1714 από την αρχή της πανδημίας.

Όπως έχει γίνει σαφές από όλους τους επιδημιολόγους και τους λοιμωξιολόγους, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αντέξει το σύστημα υγείας την αφόρητη πίεση, είναι τεράστια ανάγκη να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων. Μια μικρή τάση προς την μείωσή τους φάνηκε να έχει διαμορφωθεί, όμως, η σημερινή ημέρα θα είναι κριτήριο για το τι θα συμβεί τελικά.

Αν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κάτω από τα 2.000, τότε θα υπάρχει πράγματι ένα πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν παρατηρηθεί νέα «έκρηξη» με αύξηση των ανθρώπων που νοσούν από τον κορονοϊό, τότε θα μιλάμε για ένα πισωγύρισμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μελετηθούν εκ νέου όλα τα δεδομένα αλλά και τα ενδεχόμενα.

Ήδη, άλλωστε, έχει αποφασιστεί παράταση του lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου, ενώ θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει ελάφρυνση των μέτρων ούτε πριν από τα Χριστούγεννα αν δεν υπάρξει δραματική βελτίωση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αντίθετα, αν γίνει το απευκταίο πισωγύρισμα που αναφέραμε, δεν αποκλείεται να ενισχυθεί η άποψη – που ήδη έχουν εκφέρει αρκετοί από τους ειδικούς της επιστημονικής επιτροπής – για επιβολή αυστηρότερων μέτρων.

Θυμίζουμε πως πάντα στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για πολύ αυστηρό lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα και να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το σύστημα υγείας που καθημερινά… στενάζει για να μπορέσει να περιθάλψει όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορονοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα