ΕΛΛΑΔΑ

ECDC: Φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα - Τι προβλέπει για την άρση των μέτρων

ECDC: Φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα - Τι προβλέπει για την άρση των μέτρων
INTIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στις χώρες της Ευρώπης ως τις 25 Χριστούγεννα, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στην έκθεση του ECDC εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού μετά τα Χριστούγεννα, εάν τα μέτρα χαλαρώσουν την περίοδο των γιορτών.

Ακόμη, η έκθεση παρουσιάζει το σενάριο, για τον πιθανό αντίκτυπο στους δείκτες, εάν οι Ευρωπαίοι επέστρεφαν στον τρόπο ζωής που είχαν την κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, οπότε και τα μέτρα που ίσχυαν ήταν αυστηρότερα.

Σύμφωνα με το Κέντρο,σε κάθε χώρα παρατηρήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου μια αναζωπύρωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, των νοσηλειών και των θανάτων. Ειδικά ως προς την αύξηση των κρουσμάτων, δεν αρκεί πλέον ως εξήγηση η αύξηση των διενεργούμενων τεστ, καθώς έχει αυξηθεί η μετάδοση του ιού.

Επίσης, κατά την έκθεση, οι αλλαγές στις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει αρκετές χώρες δείχνουν, ότι χωρίς μέτρα η αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί. Αντίστοιχα, με την εφαρμογή των μέτρων, μεταξύ αυτών και τα lockdown, προβλέπεται ταχεία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Για τις 10 χώρες που εφάρμοσαν πιο αυστηρές πολιτικές στα τέλη Οκτώβρη ή τις αρχές Νοεμβρίου, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο ρυθμός με τον οποίο η έξαρση της πανδημίας θα τεθεί υπό έλεγχο θα είναι συγκρίσιμος με το πρώτο κύμα.

Για 12 χώρες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων θα μειωθούν σε χαμηλά επίπεδα με τα ισχύοντα μέτρα όμως η μείωση θα είναι πιο αργή σε σχέση με τον Απρίλιο.

Για 9 χώρες προβλέπεται, ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν θα είναι επαρκή για να επιφέρουν μείωση της συχνότητας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θα δουν πτώση στους αριθμούς, εάν ο πληθυσμός επιστρέψει στις συμπεριφορές του Απριλίου.

Σημειώνεται ακόμη, κατά το ECDC, ότι εάν τα μέτρα αρθούν στις 21 Δεκεμβρίου, μπορεί να υπάρξει αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Εάν τα μέτρα αρθούν στις 7 Δεκεμβρίου 2020, η σχετική αύξηση ενδέχεται να αρχίσει πριν από τις 24 Δεκεμβρίου.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, καθώς η ποσοστιαία επίπτωση της πανδημίας θα εξακολουθεί να μειώνεται τον Δεκέμβριο, η χαλάρωση των περιορισμών νωρίτερα θα οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση των αριθμών κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη - Πέτσας στο Newsbomb.gr: Ανοιχτό το ενδεχόμενο – Από εβδομάδα οι αποφάσεις