ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Φονικός Νοέμβριος – Πάνω από 1.300 θάνατοι σε 26 ημέρες στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Φονικός Νοέμβριος – Πάνω από 1.300 θάνατοι σε 26 ημέρες στην Ελλάδα
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η έκρηξη κρουσμάτων του προηγούμενου διαστήματος οδήγησε τη χώρα σε βαρύ φόρο αίματος λόγω της φονικής νόσου. Εκθετική αύξηση και στους διασωληνωμένους.

Τις συνέπειες της αθρόας αύξησης κρουσμάτων του προηγούμενου διαστήματος «πληρώνει» η χώρα το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, ο Νοέμβριος παρότι έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη δεύτερη εβδομάδα του το Lockdown, αποδείχθηκε ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας.

Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί ο μήνας, σε διάστημα 26 ημερών έχει καταγραφεί το 68% επί των συνολικών θανάτων λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα. Την Πέμπτη (26.11) ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε πως ο αριθμός των θανάτων συνολικά έφτασε στους 2.001 με τους 1.375 από αυτούς να έχουν καταγραφεί από την 1η ως την 26η Νοεμβρίου.

Συνεπώς ο μήνας που διανύουμε είναι μακράν του δεύτερου ο πιο φονικός για τον τόπο, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται εκθετική αύξηση και στους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ΜΕΘ καθώς χθες ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 600 διασωληνωμένων, σε ένα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ που σημειώθηκε.

Την ώρα, λοιπόν, που φαίνεται μια πρώτη σταθεροποίηση στα κρούσματα οι αριθμοί που αφορούν τους διασωληνωμένους και τους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή, υπενθυμίζουν πως η κατάσταση δεν είναι απλά κρίσιμη αλλά επικίνδυνη.

Γίνεται πλέον σαφές πως όσο δεν μειώνονται δραστικά τα κρούσματα, για να φτάσουν σε επίπεδα κάτω των 1.000 – με τους ειδικούς να έχουν θέσει ως στόχο τα 500 ημερησίως για να κάνουν λόγο για σοβαρή βελτίωση – τόσο το πρόβλημα θα παραμένει.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, είναι εύκολα αντιληπτό πως αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουν πιο βαριά περισσότεροι άνθρωποι, κάτι που σημαίνει πως πολλοί εξ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ ενώ κάποιοι δυστυχώς διατρέχουν κίνδυνο και για τη ζωή τους.

Μήνας

Θάνατοι από κορονοϊό

Μάρτιος

38

Απρίλιος

36

Μάιος

101

Ιούνιος

17

Ιούλιος

14

Αύγουστος

60

Σεπτέμβριος

125

Οκτώβριος

235

Νοέμβριος

1375

Το μόνο σίγουρο είναι πως η «έκρηξη» κρουσμάτων των τελευταίων δυο μηνών οδήγησε σε μια εκθετική αύξηση των θανάτων. Αυτό κόστισε την απώλεια πάνω από 1.300 ζωών συμπολιτών μας και από μόνο του ως δεδομένο είναι θλιβερό.

Την ίδια στιγμή, στις ΜΕΘ βρίσκονται 608 συνάνθρωποί μας που δίνουν τη δική τους μάχη. Το χειρότερο όλων είναι πως πλέον ο κορονοϊός «χτυπά» και τους νέους ανθρώπους. Από τους 608 που είναι διασωληνωμένοι, οι 269 ανήκουν στην «παραγωγική» ηλικιακή ομάδα των 18 ως 64 ετών.

Σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 44,3% και δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη αφορά τους άνω των 65 (86%), ενώ η ηλικιακή ομάδα 18 – 64 μετράει απώλειες σε ποσοστό 14%.

Δραματική η κατάσταση με τις ΜΕΘ: «Να μην χαθούν ζωές»

Στο σύνολο της χώρας υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την έλλειψη, πλέον, διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τις δραματικές στιγμές που βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας των περιστατικών κορονοϊού περιέγραψε στο Newsbomb.gr η κυρία Νίτσα Κιόρτεβε. H πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, έκανε λόγο για τραγικές καταστάσεις στο νοσοκομείο, απευθύνοντας παράλληλα δραματική έκκληση για βοήθεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δεν λάβουμε βοήθεια άμεσα, θα χαθούν ανθρώπινες ζωές».

H κυρία Κιόρτεβε, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για το σύστημα Υγείας, τόνισε ότι «Πρέπει να στηρίξουμε το σύστημα Υγείας, ενώ έχουμε κι εμείς με την σειρά μας ζητήσει βοήθεια από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης και από τον Ιατρικό Σύλλογο για ιδιώτες γιατρούς. Χρειαζόμαστε βοήθεια, αυτή είναι δυστυχώς η μαύρη αλήθεια. Αναλογικά με τον πληθυσμό μας έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.», κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος Νοσοκ. Ιατρών Δράμας στο Newsbomb.gr: «Χρειαζόμαστε βοήθεια - Θα χαθούν ανθρώπινες ζωές»