ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τι είναι το lockdown δύο ταχυτήτων που εξετάζουν οι ειδικοί

Κορονοϊός: Τι είναι το lockdown δύο ταχυτήτων που εξετάζουν οι ειδικοί

Κορονοϊός: Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία», γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Είναι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας που φαίνεται ότι φέρνει στο τραπέζι το σενάριο να ισχύσει lockdown «δύο ταχυτήτων», σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΙ ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα».

«Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό.

«Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα: «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα».

Όσο για τον αριθμό των κρουσμάτων τόνισε ότι ο πραγματικός μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Φονικός Νοέμβριος – Πάνω από 1.300 θάνατοι σε 26 ημέρες στην Ελλάδα