ΕΛΛΑΔΑ

SMS 13033 - Μετακίνηση: Ετοιμάζεται ο κωδικός 7 - Τι θα αφορά

SMS 13033 - Μετακίνηση: Ετοιμάζεται ο κωδικός 7 - Τι θα αφορά
ap

Lockdown: Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό, χωρίς ρεβεγιόν, ο καθένας σπίτι του και με μεγάλη προσοχή θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Πώς θα κινηθεί η αγορά με μερική χαλάρωση των μέτρων. Ανοιχτό το σενάριο για την δημιουργία ενός νέου κωδικού στο 13033, με τον αριθμό 7, για τα Χριστούγεννα.

Στη τέλος της τρίτης εβδομάδας από την έναρξη του lockdown, τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν τέτοια που να μην επιτρέπουν συζητήσεις για άρση των μέτρων. Είναι οριστικό πλέον πως μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου, θα ισχύουν τελικά τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς κυβέρνησης ότι για να υπάρξει έστω και μερική χαλάρωση σε κάποια από τα μέτρα, θα πρέπει να δώσουν το «ΟΚ» οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Star, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο σενάρια όταν ανοίξουν τα καταστήματα:

Το πρώτο είναι να δημιουργηθεί ένας ακόμα κωδικός, να στέλνουν δηλαδή οι πολίτες sms με κωδικό 7, όπου θα επιτρέπεται η μετακίνηση τους σε κάποιο κατάστημα του λιανεμπορίου.

Το δεύτερο σενάριο είναι με την άρση του lockdown να καταργηθεί η αποστολή sms και να κινηθεί η αγορά, με τους περιορισμούς που ισχύουν ανά τετραγωνικό μέτρο.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Τα σενάρια για τα καταστήματα

Από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα θα είναι η φορά επανόδου των καταστημάτων στην κανονικότητα, με απαραίτητη προϋπόθεση την καθολική χρήση της μάσκας.

Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι 7 και 14 Δεκεμβρίου, με τα δημοτικά σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, ενώ σειρά θα πάρει το λιανεμπόριο προκειμένου η οικονομία να πάρει «ανάσα» κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την εστίαση, όμως το άνοιγμά της θα πραγματοποιηθεί με πολλούς περιορισμούς.

Πέτσας: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση θα δει την επόμενη εβδομάδα τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown.

«Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων» είπε ο Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Δήλωσε επίσης πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει η υποχρέωση των μετακινήσεων με SMS. Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εφαρμογής μοντέλου «ακορντεόν» στα μέτρα, και αν είμαστε έτοιμοι για εμβολιασμό από το Δεκέμβριο.

«Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί. Μην προτρέχουμε» δήλωσε ενώ ανέφερε πως σήμερα είμαστε στην ευτυχή συγκυρία πολλές εταιρείες να προχωρούν με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Τι είναι το "click away"

Για το "click away" μίλησε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Πρόκειται για μια διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών», εξήγησε, μιλώντας στο Mega.

Το «click away» προβλέπει τα εξής, σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη:

  • Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος.
  • Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  • Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, το click away ετέθη στο τραπέζι σαν εναλλακτική όταν τα εμπορικά καταστήματα ανοίξουν.

«Θέλουμε να υπάρξει μια μετάβαση σε μια ομαλότητα με ίσους όρους για όλη την αγορά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αναπτύχθηκαν αντίστοιχα εργαλεία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Οργή για τις σέλφι με τον νεκρό Ντιέγκο Μαραντόνα - «Θα τους βάλω φυλακή» λέει ο δικηγόρος του