ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Πρόωρη η κουβέντα για Χριστούγεννα

Κορονοϊός – Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Πρόωρη η κουβέντα για Χριστούγεννα
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο». Τι είπε για πιθανή άρση μέτρων ενόψει Χριστουγέννων.

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της χώρας και πάνω σε αυτό το δεδομένο βασίστηκε η κυβέρνηση για να αποφασίσει την παράταση του lockdown κατά μια εβδομάδα σε πρώτη φάση. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ επιβαρυμένες και χρειάζονται ακόμα πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα και να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα λόγω κορονοϊού. Οι περιοχές αυτές είναι οι Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.

«Είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από τη συνολική καμπύλη που δείχνει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Αστοχίες και κακή εφαρμογή των μέτρων σε περιοχές που τώρα δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση, μπορεί να τις φέρει εύκολα στην ίδια θέση με αυτές τις ενότητες που αναφέραμε», σχολίασε ο υφυπουργός.

Ανησυχία για τη Δυτική Ελλάδα

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία του και για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα σε συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Μίλησε συγκεκριμένα για την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, λέγοντας πως «η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα».

Μάλιστα σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη. Σε αυτή ο Πρωθυπουργός έκανε σαφή την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα απαρέγκλιτα, ειδικότερα στη διάρκεια της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα ενώ παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες και τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν στην τήρηση των μέτρων στις περιοχές που παρατηρείται η αύξηση του ιικού φορτίου.

Πρόωρη η συζήτηση για Χριστούγεννα, κανένας εφησυχασμός

Σχετικά με τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «από τις 7 Νοεμβρίου έχουν γίνει 1.341.961 έλεγχοι, έχουν καταγραφεί 34.429 περιπτώσεις παράβασης και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 6.157.127 ευρώ αλλά και διοικητικές κυρώσεις 1.005 συνολικά ημερών».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, υπογράμμισε επίσης πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε απροσεξία για να εξαπλωθεί. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση», υπογράμμισε και αναφέρθηκε ακολούθως στη συζήτηση που γίνεται για άρση των μέτρων ως έναν βαθμό στις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων.

«Η συζήτηση είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε όλοι πως τα Χριστούγεννα τη φετινή χρονιά θα είναι διαφορετικά. Όπως είναι διαφορετικά σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη. Τις επόμενες δέκα ημέρες ισχύουν τα μέτρα στο ακέραιο. Πρέπει να κάνουμε πιστή εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αναλύει τα δεδομένα με γνώμονα την υγεία όλων, τις αντοχές του συστήματος υγείας και με ευθύνη απέναντι σε ανθρώπους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους».

Στοχευμένα τα τεστ του ΕΟΔΥ

Σε ερώτηση που έγινε για τα τεστ που διεξάγονται κι αν αυτά γίνονται τυχαία ή στοχευμένα, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως υπάρχουν στοχευμένες λήψεις δειγμάτων. Ανέφερε πως με βάση την ιχνηλάτηση και τους δείκτες των δυναμικών πολλαπλασιαστών του ιού ο ΕΟΔΥ και οι υγειονομικές μονάδες επιλέγουν τις περιοχές που θα διεξαχθούν τα τεστ. Τόνισε δε, πως υπήρξαν περιπτώσεις δομών, επιχειρήσεων και περιοχών όπου έγινε άμεση επέμβαση για να στεγανοποιηθεί το cluster και να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Ήμασταν, είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Υπάρχει τεράστια πίεση στο σύστημα Υγείας, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε μέσα από σχέδιο και στρατηγική που βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Όπου χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις και μέτρα με δυναμικό χαρακτήρα το κάνουμε, με μόνο γνώμονα την ανθρώπινη ζωή, τη δημόσια υγεία και να διαφυλάξουμε το εθνικό σύστημα υγείας για να μην βρεθεί σε κατάσταση που είδαμε σε άλλες χώρες. Η χώρα είναι προετοιμασμένη και γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους, ειδικά από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», ανέφερε κλείνοντας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πλαφόν στις τιμές των εξετάσεων - Πόσο θα στοιχίζουν rapid και μοριακό τεστ