ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Εξαδάκτυλου στο Newsbomb.gr: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τρίτο lockdown

«Βόμβα» Εξαδάκτυλου στο Newsbomb.gr: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τρίτο lockdown

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσειςΤην αποτίμηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά και τις εκτιμήσεις του για το επόμενο διάστημα έκανε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε από το lockdown το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε από το κλείσιμο των σχολείων (9/11)», τόνισε στο Newsbomb.gr, o πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Και πρόσθεσε: «θα πρέπει να αποτυπωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου και του δεύτερου lockdown αν ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν πρόκειται να ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση που θα χρειαστεί και ένα τρίτο lockdown».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newssbomb.gr αν είναι εφικτό το «άνοιγμα» της οικονομίας έστω και με περιορισμούς στις 7 Δεκέμβρη, ο Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Δεν νιώθω αυτοπεποίθηση με την 7η Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου όταν «κλείσαμε» τον περασμένο Μάρτιο, το κάναμε μαζικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι επιστήμονες την επίδραση που έχει ο κάθε τομέας της ζωής κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής στην διάδοση της πανδημίας. Το άνοιγμα έγινε σταδιακά αλλά και πάλι δεν υπάρχον ασφαλή στοιχεία αφού το ιικο φορτίο στην κοινότητα ήταν πολύ χαμηλό.

Αυτό που συστήνει ο κ. Εξαδάκτυλος είναι ότι είναι χρήσιμο να έχουμε συμπεράσματα για το μέλλον.

Φόβοι για βεβιασμένη άρση του lockdown

Βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες (27/11) στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων - σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου - δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ' επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό».

Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr