ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Η «μαύρη λίστα» του Χαρδαλιά – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Κορονοϊός: Η «μαύρη λίστα» του Χαρδαλιά – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Ποιες είναι οι περιοχές της Ελλάδας που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Οι 18 Περιφερειακές Ενότητες που είναι ήδη «φορτωμένος» και οι τρεις που είναι στο όριο να μπουν στην επικίνδυνη ζώνη.

Για ακόμα μια ημέρα τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ήταν αρνητικά σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους και τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή. Στις ΜΕΘ βρίσκονται 607 συμπολίτες μας, ενώ 101 κατέληξαν εξαιτίας του φονικού ιού.

Ναι μεν στα κρούσματα παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή των 2.000 ημερησίως, πλην όμως όσο δεν βελτιώνεται η κατάσταση στο σύστημα υγείας αλλά και το επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας, τόσο δεν υπάρχει περίπτωση να αρθούν τα μέτρα όπως πολλοί θα ήλπιζαν.

Οι λοιμωξιολόγοι είναι «κάθετοι» και αν δεν δώσουν εκείνοι το «πράσινο φως», δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση από πλευράς κυβέρνησης. Το «ΟΚ» των ειδικών θα πρέπει να το περιμένουμε πιο αργά από ότι υπολογίζαμε, με δεδομένο ότι ήδη ανακοινώθηκε πως το lockdown παρατείνεται ως τις 7 Δεκεμβρίου κι υπάρχει φημολογία πως μπορεί να φτάσει ως και τις 14 του ίδιου μήνα.

Οι 18 περιοχές της «μαύρης» λίστας

Άλλωστε, όπως εξήγησε στην ενημέρωση του υπουργείου υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπάρχουν περιοχές της χώρας που είναι πολύ επιβαρυμένες τα τελευταία 24ωρα και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Όπως εξήγησε, υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ επιβαρυμένες και χρειάζονται ακόμα πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα και να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα λόγω κορονοϊού.

Οι περιοχές αυτές είναι οι Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα. «Είναι οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από τη συνολική καμπύλη που δείχνει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Αστοχίες και κακή εφαρμογή των μέτρων σε περιοχές που τώρα δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση, μπορεί να τις φέρει εύκολα στην ίδια θέση με αυτές τις ενότητες που αναφέραμε», σχολίασε ο υφυπουργός.

Τα κρούσματα που είχαν οι 18 ενότητες την Παρασκευή

  • 545 Θεσσαλονίκη
  • 106 Λάρισα
  • 97 Σέρρες
  • 80 Μαγνησία
  • 73 Χαλκιδική
  • 73 Πέλλα
  • 70 Πιερία
  • 65 Ημαθία
  • 51 Καβάλα
  • 46 Ξάνθη
  • 40 Δράμα
  • 39 Κιλκίς
  • 34 Φλώρινα
  • 26 Έβρος
  • 20 Καρδίτσα
  • 19 Τρίκαλα
  • 15 Γρεβενά
  • 12 Ροδόπη

Κινδυνεύουν Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία του και για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα σε συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Μίλησε συγκεκριμένα για την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, λέγοντας πως «η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα».

Μάλιστα σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη. Σε αυτή ο Πρωθυπουργός έκανε σαφή την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα απαρέγκλιτα, ειδικότερα στη διάρκεια της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα ενώ παράλληλα ζήτησε από τους πολίτες και τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν στην τήρηση των μέτρων στις περιοχές που παρατηρείται η αύξηση του ιικού φορτίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, υπογράμμισε επίσης πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε απροσεξία για να εξαπλωθεί. Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση», υπογράμμισε και αναφέρθηκε ακολούθως στη συζήτηση που γίνεται για άρση των μέτρων ως έναν βαθμό στις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων.

«Η συζήτηση είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε όλοι πως τα Χριστούγεννα τη φετινή χρονιά θα είναι διαφορετικά. Όπως είναι διαφορετικά σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη. Τις επόμενες δέκα ημέρες ισχύουν τα μέτρα στο ακέραιο. Πρέπει να κάνουμε πιστή εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αναλύει τα δεδομένα με γνώμονα την υγεία όλων, τις αντοχές του συστήματος υγείας και με ευθύνη απέναντι σε ανθρώπους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Επικίνδυνη η άρση του lockdown – Παραμένει μεγάλη η διασπορά του ιού