ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πότε θα αρθούν τα μέτρα - Τι θα ισχύει με τα SMS - Πώς θα ανοίξουν σχολεία - καταστήματα

Lockdown: Πότε θα αρθούν τα μέτρα - Τι θα ισχύει με τα SMS - Πώς θα ανοίξουν σχολεία - καταστήματα
AP IMAGES

Lockdown: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Τι εισηγούνται οι ειδικοί, τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9μμ με 5πμ, τι θα ισχύει με τα sms στο 13033.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας είναι οι δύο παράγοντες, που θα κρίνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Τα κρούσματα στην Ελλάδα ξεπέρασαν την Παρασκευή τις 101.000, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό έφτασαν τους 607 και οι νεκροί ξεπέρασαν τις 2.000, με τις ΜΕΘ να είναι καλυμμένες στη συντριπτική πλειοψηφία τους σε όλη τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, για την όποια χαλάρωση του Lockdown η κυβέρνηση θα λάβει υπόψιν τις εισηγήσεις των ειδικών, με την απόφαση να αναμένεται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ως τις 7 Δεκέμβρη άλλωστε, τα νέα έκτακτα μέτρα θα ισχύουν στο ακέραιο.

Πριν τα Χριστούγεννα το άνοιγμα της αγοράς

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε γνωστό, πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων.

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά και με τις κρίσιμες ημερομηνίες για τη λήψη αποφάσεων να είναι οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και τα σενάρια είναι τα εξής:

  • Τα δημοτικά/νηπιαγωγεία/βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν στις 7/12
  • Τα γυμνάσια/λύκεια θα ανοίξουν στις 14/12
  • Τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα σε εμπορικά με click away θα ανοίξουν στις 14/12
  • Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 21/12
  • Για την εστίαση δεν υπάρχει ακόμα απόφαση
  • Τέλος, αναμένεται να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, καθώς και το SMS για τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς - Οι δύο γεωγραφικές ταχύτητες

Και ο γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μίλησε για την άρση του lockdown, επισημαίνοντας, ότι είναι νωρίς και όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, να υπάρξουν δυο διαφορετικές γεωγραφικές ταχύτητες για το άνοιγμα της αγοράς. Αλλά, όπως είπε, προς το παρόν, πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην τήρηση των μέτρων.

Στο μεταξύ, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας συγκεκριμένος τρόπος για τη μετακίνηση των πολιτών, στα πρότυπα του 13033. «Υπάρχουν διάφορες τεχνικές παράμετροι που εξετάζουμε, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τα Χριστούγεννα, υπογράμμισε αυτό που ήδη είναι γνωστό, ότι φέτος θα εορταστούν διαφορετικά χωρίς μετακινήσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια, καθώς όλοι αγωνιζόμαστε, όπως είπε, να μειωθούν τα κρούσματα και να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Επισήμανε, ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όταν έρθει η ώρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την κεντρική διαχείριση.

«Πρόωρη η συζήτηση» - Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα

Σχετικά με τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για άρση των μέτρων και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή. Την ίδια στιγμή, κατέστησε σαφές ότι «φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στην πιστή εφαρμογή τους». «Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα κρούσματα αυξάνονται ακόμα και τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή Lockdown

Από τη μεριά της η καθηγήτρια παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, τόνισε, ότι ακόμα και σήμερα τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή lockdown, σε κάποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα και πιθανολογείται, ότι τουλάχιστον εν μέρει αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο προβλεπτικό μοντέλο που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε, «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ' επέκταση νοσηλειών και θανάτων».

«Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

«Άνοιγμα με γεωγραφικούς διαχωρισμούς αφού διαφέρει το ιικό φορτίο»

Σε δηλώσεις της στο Newsbomb.gr η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, είπε ότι το «άνοιγμα» θα πρέπει γίνει με γεωγραφικούς διαχωρισμούς, αφού το ιικό φορτίο διαφέρει ανάλογα με την περιοχή.

«Ειδικά σε περιοχές όπως η Δράμα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην νότια Ελλάδα και στην συνέχεια – παρακολουθώντας τα δεδομένα – στη βόρεια», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα και με την κα. Παγώνη, θα εκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες και οι αριθμοί και από την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Έτσι «λαδώνει» τους Ευρωπαίους – Μοιραία για τον Ελληνισμό η Ε.Ε. της Γερμανίας