ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Έτσι θα βγούμε από τα σπίτια μας - Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση

Lockdown: Έτσι θα βγούμε από τα σπίτια μας - Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση
INTIME NEWS

Lockdown: Καλύτερες ημέρες φαίνεται ότι περιμένουν τις επόμενες εβδομάδες οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας.

Αναλύοντας τα ημερήσια δελτία με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας εκτιμούν ότι η εβδομάδα που πέρασε ήταν αυτή με την υψηλότερη πίεση.

Μπορεί εδώ και περίπου 20 ημέρες να δοκιμάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη διαθεσιμότητα των κλινών στις εντατικές να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει η εκτίμηση ότι το lockdown έχει ήδη λειτουργήσει με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

Η Αθήνα και συνολικότερα η Αττική πιέζονται χωρίς όμως να βρίσκονται στο «κόκκινο» με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι άντεξαν στο κρισιμότερο σημείο της σάρωσης του δεύτερου επιδημικού κύματος.

Η ανάλυση της εικόνας δείχνει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καλύτερες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιπέδωση της καμπύλης ίσως δεν βρίσκεται τόσο μακριά όσο εκτιμούσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με την προϋπόθεση βέβαια της αυστηρής τήρησης των μέτρων.

Στο υπουργείο Υγείας έχουν εισηγήσεις ότι η χαλάρωση της καραντίνας θα είναι εφικτή όταν η πληρότητα στις εντατικές πέσει κάτω από το 65%.

Ωστόσο, ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει στη Realnews ότι θα εξεταστούν και άλλα κριτήρια μαζί με τον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Ενδεχομένως μια τέτοια εκτίμηση να είναι σωστή αλλά θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα τον αριθμό των κρουσμάτων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιφέρειες που θεωρούνται επικίνδυνες περιοχές», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

Και συνεχίζει: «Η πληρότητα των εντατικών δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο. Είναι σειρά στοιχείων που θα πρέπει να εξεταστούν. Βασική παράμετρος είναι η ελάττωση των κρουσμάτων, ο αριθμός εισαγωγών διασωληνωμένων και ο δείκτης μεταδοτικότητας. Επίσης, είναι σαφές πως είναι διαφορετικές περιπτώσεις η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα δεν έφτασε ποτέ στο “κόκκινο”, όπως έγινε με τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να συνυπολογίζεται και ο πληθυσμός της κάθε πόλης. Για παράδειγμα, αν έχουμε εκατό κρούσματα στη Δράμα, θα είναι καταστροφή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν