ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Lockdown: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Lockdown: Μεγάλο «αγκάθι» για την σταδιακή άρση των μέτρων, η μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας - Ποιες ημερομηνίες έχουν πέσει στο τραπέζι

Με γνώμονα την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, οι αποφάσεις από κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για την σταδιακή άρση του lockdown στη χώρα.

Τα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικότερα αυτά της Βόρειας Ελλάδας, σηκώνουν το μεγάλο βάρος της πανδημίας αφού, την ώρα που διαφαίνεται μια σταδιακή κάμψη των νέων κρουσμάτων, οι συνάνθρωποί μας που εισέρχονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και αυτοί που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, αυξάνονται σε καθημερινή βάση, φτάνοντας το σύστημα Υγείας στα «κόκκινα».

Πλέον, με την υφιστάμενη κατάσταση, θεωρείται βέβαιο ότι τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας που ισχύουν σήμερα, θα συνεχίζουν να υφίστανται τουλάχιστον μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές, για την τόνωση της οικονομίας, τονίζοντας ωστόσο, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων.

Η κυβέρνηση κάνει έκκληση για να τηρούνται τα μέτρα από όλους. «Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες, τηρώντας τα μέτρα», είπε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά και με τις κρίσιμες ημερομηνίες για τη λήψη αποφάσεων να είναι οι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Τα σενάρια για το άνοιγμα της χώρας

  • Τα δημοτικά/νηπιαγωγεία/βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν στις 7/12
  • Τα γυμνάσια/λύκεια θα ανοίξουν στις 14/12
  • Τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα σε εμπορικά με click away θα ανοίξουν στις 14/12
  • Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 21/12
  • Για την εστίαση δεν υπάρχει ακόμα απόφαση
  • Τέλος, αναμένεται να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, καθώς και το SMS για τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την πανδημία στην Ελλάδα, αναφέρουν ότι τα μέλη της είναι «διχασμένα» για το πώς θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της χώρας.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή υπάρχουν «φωνές», ώστε να «μην ανοίξει τίποτα» εντός των εορτών, καθώς θεωρούν ότι η κατάσταση ίσως ξεφύγει ξανά. Και ίσως μετά η χώρα και το ΕΣΥ μπει σε μεγαλύτερους μπελάδες…

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κλίμα που κυριαρχεί από αρκετούς ειδικούς είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα σχολεία, μόλις για 15 ημέρες (αμέσως μετά έρχονται Χριστούγεννα και θα ξανακλείσουν).

Παράλληλα, θεωρούν ότι η εστίαση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα συνωστισμού, όπως επίσης και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα.

Μοναδική εξαίρεση ίσως αποτελέσουν τα καταστήματα λιανεμπορίου, ενώ τα εποχικά (τα μόνα σίγουρα που θα ανοίξουν) εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν ρολά, μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν