ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα μειωθούν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Πότε θα μειωθούν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Χρειάζεται χρόνος μέχρι να ξεκινήσει η μείωση των νεκρών και των διασωληνωμένων αφού σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη ακόμα μπαίνουν στα νοσοκομεία όσοι έχουν ασθενήσει το προηγούμενο διάστημα.

«Την περιμέναμε αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς για να ξεκινήσουμε να βλέπουμε μια ικανοποιητική μείωση στους νεκρούς και στους διασωληνωμένους θα πρέπει να περάσουν περίπου 10 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα η κα. Παγώνη τονίζει: «η εβδομάδα που μας έρχεται θα είναι πολύ κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος που ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται με γρήγορο ρυθμό οφείλεται στο γεγονός ότι το ιικό φορτίο στην κοινότητα είναι υψηλό».

Και πρόσθεσε: «το ιικό φορτίο βρίσκεται σε αυτά τα υψηλά επίπεδα εξαιτίας πολλών παραγόντων. Κάποιοι από αυτούς είναι η μη αυστηρή εφαρμογή των μέτρων το προηγούμενο διάστημα και τις διάφορες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Σε περιοχές που το ιικό φορτίο διαδόθηκε στην κοινότητα με τέτοιο τρόπο δεν πέφτει εύκολα».

Άρση lockdown

«Η κατάσταση στην νότια Ελλάδα είναι καλύτερη σε σχέση με τη βόρεια που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Συνολικά στην χώρα μας το ΕΣΥ πιέζεται αφού το 88% των κρεβατιών είναι κατειλημμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Και πρόσθεσε: «Ειδικά σε περιοχές όπως η Δράμα τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στην νότια Ελλάδα και στην συνέχεια – παρακολουθώντας τα δεδομένα – στη βόρεια».

Σύμφωνα με την κα. Παγώνη θα εκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες και οι αριθμοί και από την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Προχθες (27/11) παρουσιάστηκαν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων οι επιδημιολογικοί δείκτες της τελευταίας εβδομάδας και φαίνεται ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, είπε η καθηγήτρια. «Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν κοντά στις 2.000 ανά ημέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη κάτω από 600 κρούσματα ανά ημέρα. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή lockdown σε κάποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα και πιθανολογείτε ότι τουλάχιστον εν μέρει αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%

Η κ. Παπαευαγγέλου, μίλησε για πληρότητα των ΜΕΘ στη Β.Ελλάδα και ανέφερε ότι στην επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88% και σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα. «Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους ανά ημέρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.