ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Ημερομηνία - κλειδί η 14η Δεκεμβρίου - Τα σενάρια που εξετάζoυν κυβέρνηση και ειδικοί

Σχολεία: Ημερομηνία - κλειδί η 14η Δεκεμβρίου - Τα σενάρια που εξετάζoυν κυβέρνηση και ειδικοί

Σχολεία: Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται οι ειδικοί να δώσουν την τελική τους «ετυμηγορία» σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο.

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ η συζήτηση για τα σχολεία μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα.

«Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα, υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Την Τρίτη το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει ότι «πιθανότατα και με βάση αυτά που ξέρουμε τώρα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει ότι κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων τα σχολεία θα ήταν τα πρώτα που θα άνοιγαν και πάλι, ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές, όμως το «πράσινο φως», λόγω του επιδημιολογικού φορτίου που παραμένει υψηλό, έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Παράλληλα και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

«Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες μέρες θρηνεί συναδέλφους μας αξιόλογους συναδέλφους οι οποίοι χάθηκαν δίνοντας την μάχη με τον κορονοϊό. Όπως και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που νοσούν και ορισμένοι από αυτούς είναι και σε δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των σχολείων, για πριν ή μετά τις γιορτές, φαίνεται να υπάρχει διχασμός στις τάξεις των επιστημόνων. Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς, ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαι πολύ διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, πριν τις γιορτές. «Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε ακριβώς ποια κρούσματα υπήρξαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Η επιδημιολόγος κυρία Σύψα επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά όλα και θα τα συζητήσουμε στην επιτροπή για να δούμε τα πραγματικά νούμερα και όχι την αίσθηση του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την παράταση του lockdown, την Παρασκευή (4/12), ίσως υπάρξει αναφορά και για το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς έχοντας ληφθεί από τις επιτροπές των λοιμωξιολόγων τα νέα στοιχεία αναφορικά με τα επιδημιολογικά φορτία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας για άρση lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση - Αυτά τα καταστήματα θα ανοίξουν σύντομα