ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Καλό Πάσχα! Τέλος Απριλίου η πρώτη «ανάσα» στο σύστημα υγείας

«Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Καλό Πάσχα! Τέλος Απριλίου η πρώτη «ανάσα» στο σύστημα υγείας
INTIME

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: «Η πίεση στο σύστημα υγείας θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη. Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο θα πάρουμε μια πρώτη ανάσα στο τέλος της άνοιξης». Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στο Newsbomb.gr o διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ προκειμένου να δούμε πότε θα ξεκινήσει ο περιορισμός της διασποράς του ιού και μετά να μιλήσουμε για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η κατάσταση στις εντατικές

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο: «οι διασωληνωμένοι είναι βαριά ασθενείς. Οπότε κάθε φορά που μπαίνει ένας νέος ασθενής σε αυτή τη… δεξαμενή, αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ και παρά το γεγονός ότι κάθε μέρα καταγράφονται τόσες απώλειες ασθενών. Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα κρίσιμο σημείο το οποίο δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. Το σύστημα είναι πάνω από τα όριά του».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με τη μη μείωση των κρουσμάτων μετά από τόσες ημέρες εφαρμογής του lockdown ο κ. Καπραβέλος σημειώνει: «η διασπορά του ιού στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη και δεν μειώνεται γιατί χάσαμε χρόνο. Στην πανδημία ισχύει το εξής: όταν πιάσει φωτιά δεν μπορείς να την σβήσεις. Τα μέτρα δεν φτάνουν».

«Ντυνόμαστε σαν αστακοί»

Θέλοντας μάλιστα να περιγράψει την ευκολία μετάδοσης του ιού ο διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», ανέφερε στο Newsbomb.gr ένα παράδειγμα από την καθημερινότητά του. «Εμείς μέσα στη μονάδα για αν περιορίσουμε τη διασπορά του covid-19 ντυνόμαστε σαν αστακοί. Ούτε το στυλό που χρησιμοποιούμε δεν βγαίνει έξω από το νοσοκομείο. Λαμβάνουμε τόσο μέτρα και παρόλα αυτά αρρωσταίνουμε».

Τα εμβόλια

Σε σχέση με τα εμβόλια που πρόκειται να εγκριθούν ο κ. Νίκος Καπραβέλος ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της ανθρωπότητας. Τα εμβόλια στο πέρασμα των χρόνων έχουν εξαλείψει νόσους που απείλησαν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα. Επίσης θέλω να πω και κάτι άλλο. Τα εμβόλια πρέπει να τα χειριστούν οι γιατροί. Εμείς και το νοσηλευτικό προσωπικό θα τα δοκιμάσουμε πρώτα, εμείς λοιπόν θα πρέπει να πείσουμε και τους πολίτες. Η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών θα εξαρτηθούν από το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί».

«Στρατός που πλέον δείχνει σημάδια κόπωσης»

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης ότι «το νοσηλευτικό προσωπικό στη Βόρεια Ελλάδα μετά την πίεση των τελευταίων εβδομάδων έχει εξαντληθεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Δεν αντέχουν άλλο. Αν αντιμετωπίσουμε σύντομα και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Έχουμε ένα στρατό που πλέον δείχνει σημάδια κόπωσης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο