ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Επικίνδυνο να «ανοίξουμε» τώρα - Θα ενισχύσουμε τις εστίες υπερμετάδοσης

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Επικίνδυνο να «ανοίξουμε» τώρα - Θα ενισχύσουμε τις εστίες υπερμετάδοσης
INTIME

Κορονοϊός: Για την προοπτική ενός ενδεχόμενου άμεσου «ανοίγματος» της οικονομίας και τον κίνδυνο που μπορεί να εμπεριέχει αυτό για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε στο Newsbomb.gr o  διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Δεν κάνω τον ειδικό σε όλα. Μιλάω από τη θέση του γιατρού και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει αντοχή στο σύστημα υγείας. Αν λοιπόν με ένα πιθανό “άνοιγμα” σε αυτή τη φάση ενισχύσουμε τις εστίες υπερμετάδοσης θα έρθει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και τα πράγματα θα είναι χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου.

Και πρόσθεσε: «Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο το λιανεμπόριο και αυτό με περιοριστικά μέτρα και σίγουρα χωρίς συνωστισμό».

Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη μετά το πέρας της πανδημίας εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διαδικτυακή συζήτηση με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Lee C. Bolinger, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως τα μπαρ δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτές μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού.

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπάρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο», είπε.

Τέλος Απριλίου η πρώτη «ανάσα» στο σύστημα υγείας

«Η πίεση στο σύστημα υγείας θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη. Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο θα πάρουμε μια πρώτη ανάσα στο τέλος της άνοιξης». Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στο Newsbomb.gr o διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ προκειμένου να δούμε πότε θα ξεκινήσει ο περιορισμός της διασποράς του ιού και μετά να μιλήσουμε για άρση των περιοριστικών μέτρων.

Κρούσματα: Στα ύψη με 375 η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη με 453

Σταθερά πάνω από 2.000 παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.

Χθες 02/12 ανακοινώθηκαν 2.186 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ των οποίων το 52,9% είναι άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 4.949 (4,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29.023 (26,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των κρουσμάτων τα 375 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 453 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Οι κατάσταση στις εντατικές

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο: «οι διασωληνωμένοι είναι βαριά ασθενείς. Οπότε κάθε φορά που μπαίνει ένας νέος ασθενής σε αυτή τη… δεξαμενή, αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ και παρά το γεγονός ότι κάθε μέρα καταγράφονται τόσες απώλειες ασθενών. Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα κρίσιμο σημείο το οποίο δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. Το σύστημα είναι πάνω από τα όριά του».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με τη μη μείωση των κρουσμάτων μετά από τόσες ημέρες εφαρμογής του lockdown ο κ. Καπραβέλος σημειώνει: «η διασπορά του ιού στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη και δεν μειώνεται γιατί χάσαμε χρόνο. Στην πανδημία ισχύει το εξής: όταν πιάσει φωτιά δεν μπορείς να την σβήσεις. Τα μέτρα δεν φτάνουν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο