ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Παραμένει στα «κόκκινα» η Ελλάδα – Αγωνία για τις ΜΕΘ που ασφυκτιούν

Κρούσματα σήμερα: Παραμένει στα «κόκκινα» η Ελλάδα – Αγωνία για τις ΜΕΘ που ασφυκτιούν
InTime

Κρούσματα σήμερα: Οι αριθμοί των τελευταίων 24ωρων μόνο ενθαρρυντικοί δεν είναι με τα επιδημιολογικά δεδομένα να μην επιτρέπουν την παραμικρή χαλάρωση. Παραμένει σε ασφυκτικό κλοιό το σύστημα υγείας μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων.

Ο κορονοϊός έχει εισβάλει για τα καλά στην Ελλάδα και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Αντίθετα, με βάση τα δεδομένα που ανακοινώνονται καθημερινά, αυξάνεται και η ανησυχία ειδικών και μη. Τη στιγμή που το lockdown οδεύει προς το να κλείσει έναν ημερολογιακό μήνα, με τους λοιμωξιολόγος και την κυβέρνηση να είναι έτοιμοι για επιπλέον παράταση ως τις 14 Δεκεμβρίου, οι αριθμοί δεν βελτιώνονται και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, πέρα από τα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνονται και δεν έχουν κάποια δραστική μείωση, εντοπίζεται στο σύστημα υγείας. Η πίεση που ασκείται σε όλα τα νοσοκομεία, ειδικότερα σε αυτά της Βόρειας Ελλάδας, πλέον είναι αφόρητη. Την Τετάρτη σημειώθηκε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 613 συμπολίτες μας διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, γεγονός που δείχνει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση, όπως προφανώς και καμία σοβαρή βελτίωση παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Αν ανατρέξει κανείς στον απολογισμό του μήνα, διάστημα στο οποίο περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του lockdown, θα διαπιστώσει πως η Ελλάδα παραμένει στα «κόκκινα» από πλευράς επιδημιολογικών δεδομένων. Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά κοντά στα 2.000 καθημερινά, με ελάχιστες εξαιρέσεις και συνήθως σε ημέρες όπου τα τεστ είναι λιγότερα (Σαββατοκύριακα, Δευτέρα), ενώ η αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι συνεχόμενη, με ένα μικρό «πάγωμα» στο διάστημα 26 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου.

Κρούσματα και διασωληνωμένοι 1 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα, αν δεν υπάρξει θεαματική βελτίωση στο επόμενο διάστημα, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν θα δώσουν σε καμία περίπτωση το «πράσινο φως» για να αρθούν περιορισμοί. Από πλευράς κυβέρνησης έχει ξεκαθαριστεί πως αν δεν πάρει το «ΟΚ» από τους ειδικούς δεν θα προχωρήσει σε αποφάσεις. Η εβδομάδα, λοιπόν, έχει ήδη περάσει το μέσον της και βελτίωση δεν υπήρξε, όπως ενδεχομένως να περίμεναν άπαντες για να έρθει μια πρώτη ανάσα.

Είναι προφανές, και έχει αναλυθεί άλλωστε αρκετές φορές, πως πέρα από το θέμα του ανοίγματος της αγοράς και της άρσης των μέτρων, αυτό που «καίει» είναι η αντοχή του συστήματος υγείας. Όσο δεν βελτιώνεται η κατάσταση στο κομμάτι των κρουσμάτων, τόσο το πρόβλημα με τους διασωληνωμένους και τον αυξημένο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται στις ΜΕΘ θα συνεχίζεται και θα μετατοπίζεται. Για να βελτιωθούν τα δεδομένα και να υπάρξει «ανάσα» για τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, θα χρειαστεί θεαματική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο