ΕΛΛΑΔΑ

Μειώθηκε η λαθρομετανάστευση λόγω Frontex

Μειώθηκε η λαθρομετανάστευση λόγω Frontex
Η ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα μείωσε τις ροές των λαθρομεταναστών,...

Η ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα μείωσε τις ροές των λαθρομεταναστών, που περνούν στη χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στο Συμβούλιο δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τα πρώτα αυτά θετικά δείγματα, συνέχισε ο κ. Παπουτσής, θα πρέπει να παγιωθούν, και προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε την επίσπευση των πρωτοβουλιών της Επιτροπής προκειμένου:

-Να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία, Συμφωνία η οποία θα πρέπει να σέβεται πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

-Να αρχίσει να εφαρμόζεται η Συμφωνία Επανεισδοχής με το Πακιστάν.

-Να ασκηθεί πολιτική πίεση προς τα τρίτα κράτη προέλευσης και διέλευσης προκειμένου να μειωθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση στην οποία ευρίσκεται, εξ αιτίας της τεράστιας λαθρομεταναστευτικής πίεσης που υφίσταται, ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι η χώρα μας εφαρμόζει ήδη τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης η χώρα μας, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, απέσπασε τη δέσμευση για ταχύτερη εκταμίευση του ποσού των 210 εκατ. ευρώ το οποίο είναι δεσμευμένο στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, του ποσού των 9,8 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτων μέτρων του 2010, και του ποσού των 20 εκατ. ευρώ τα οποία διαθέτουν οι χώρες του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Η Ελλάδα δεν αντέχει σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπίζει μόνη της το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα της ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης, υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και άμεση.

Ροή Ειδήσεων